Klädimport
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnT2whja21La5WJGFzX4jqWc2og5rMkrCr7YZM6dzWv6orB_k50_PE7FwW3a5kSisTFXoN-eC9krFE2oKgrJ7zTQDCfWaP4Jx7x_S5XS1B_ly8q-m6Hu10G1R7VYzLPm6Zxjz8A-Xp9B_P/s400/Blind+kl%C3%A4dimport.jpg)
Bild Alma Johansson
Naturskyddsföreningen och Swedwatch har för andra året granskat textilindustrins miljökonsekvenser i Indien och Kina och svenska företags agerande. Av tretton svenska klädföretag som intervjuats har sex vägrat att svara på frågor nämligen Bondelid, Gina Tricot, MQ, Svea, J Lindeberg och Vero Moda. Ynkligt! Sänd detta faktum en tanke om du frestas att gynna dessa företag... De som var mer samarbetsvilliga var Cheep Monday/Weekday, Wesc, Polarn och Pyret, Brothers/Sisters, Peak Performance, Dressmann och Odd Molly. Läs hela rapporten, den finns att hämta hem via länken ovan.
I staden Tiripur i Indien använder textilindustrin mer än 90 miljoner liter vatten årligen, vatten som till stor del körs in med lastbil från kringliggande områden. Dessutom har utsläppen lett till att nästan hela stadens grundvatten är förorenat ner till 100 meters djup. Samtidigt ökar klädkonsumtionen i västvärlden och det är en ekvation som inte går ihop. Miljökonsult Per Rosander: "Det finns inget som helst hållbarhetsperspektiv. Det är omöjligt att fortsätta producera så här mycket kläder på ett hållbart sätt". Det är hög tid att dra ner på konsumtionstakten, släppa lite på betongfoten på gaspedalen så att säga, och ägna oss åt ett hållbart och långsammare mode. Många modeskapare vill nu satsa på tidlösa och hållbara basgarderober, Slow Fashion, istället för slit-och-släng-trender. Låter lovande, vi får hjälpas åt att få denna trend att slå ordentligt, för inte kan det vara mening att så många människor och miljön skall fara så illa för att vi ska kunna byta ut våra garderober i flygande fläng, bara för att det enda sättet kläderna är utjänta på är att de efter ett halvår i garderoben inte är tillräckligt trendiga längre...
Kommentarer
men människor är inte billiga