15 april 2012

Framför våra fötter

Visst har även jag sett dem på gatorna i Göteborg, och visst känner jag igen det som Mattias Gardell skriver i Fria tidningen. En vilsen känsla infinner sig, verklighetsfrämmande liksom. Och ändå är det i högsta grad verklighet, en verklighet vi faktiskt delar med tiggarna. För visst är det väl så att vi lever i samma värld, eller...?

Hittade även en artikel i GT.
.

13 kommentarer:

Onkel Olof sa...

En av mina upplevelser, som nyss hemkommen från LA, är att det finns världar i världarna bortom världarna. Vissa är bara kulisser medan andra är skrämmande verkliga...

Anonym sa...

Gardells artikel är välskriven och tänkvärd, men jag tycker att han undviker det faktum att en stor del av dessa tiggare är offer för traffickingligor. En
rapport från RPS
visar att "tiggeri, tvångsarbete och tvång att medverka vid stölder har gått om människohandel för sexuella ändamål". Dessvärre är nog tiggaren ett slags franchiseföretagare i fattigdom, och slantarna vi lägger i hans kopp hamnar troligen oftast till stor del i fel fickor.
/Gunnar

Monica sa...

Olof, som sagt, en vilsen känsla...
Gunnar, vem vet - egentligen? Och återigen, jag tycker man känner sig eländigt vilsen i det här.

ERIC SECHER sa...

Vet inte om det gör skillnad, men kanske mindre vilsen om man gör något. Soppkök Stockholm kör idag för tredje gången. De har lyckats sprida (mycket) mat och kläder, och väcka en insomnad debatt i Stockholm.
Eric

Monica sa...

Eric, det är klart att sånt gör skillnad. Läste att även Soppkök Göteborg sett dagens ljus så det sprider sig. Dessutom borde ALLA tänka på att "ingen kan göra allt men alla kan göra något". Det gör skillnad med tiden.

Martin sa...

Jag det är svårt och veta hur man ska agera, om man ska ge eller inte, vad som är bäst eller inte. Det varierar för mig. Ett sätt är att bidra ekonomiskt till de hjälporganistioner som har verksamhet i t ex Rumänien. Då vet man att pengarna kommer i rätt händer.

Martin sa...

Du har inte missat informationen(se nedan) om Själ och hjärta-seminatriet på Nolbygård nu på söndag 6/5 som kommer gå i ekofilosofins teckan http://www.alingsasiana.blogspot.se/

Martin sa...

Med självaste Henrik Hallgren.

Monica sa...

Martin,
det blev ju bra det där! :)

Anonym sa...

Tyvärr handlar det om organiserat tiggeri. På sommaren blir det ännu värre. Jag gjorde ett test. En "tiggare" hade en skylt med texten "Jag är hungrig", så jag tänkte se vad som händer om jag ger pengar till en middag. Resultat: "Tiggaren" ifråga satt kvar på samma fläck.... inte särskilt hungrig med andra ord.

♥ Hannele på Hisingen sa...

bra att barnen får gå i skolan

Onkel Olof sa...

Det var ett tag sedan man läste något spännande på den här bloggen...


...saknar man liksom...

Monica sa...

Olof... Tack för påstötningen... För visst är det längesedan, en hel evighet med bloggmått mätt. Man kan säga att resten av livet kom emellan och jag iddes inte ens skriva att "Hej då på ett tag" eller nåt. Nu har dock en viss lust till bloggande börjat spira igen och din knuff petar mig nog över kanten nu. Det börjar om inte annat bli dags för ett nu-börjar-spurten-på-årets-köpstopp-inlägg!