Vem lever mest miljövänligt?

Bild hallbarlivsstil.com
Igår kunde vi höra på radio, och läsa i bl a DN, att tajt hushållsbudget tillsammans med dåligt miljömedvetande genererar ett mer miljövänligt leverne än goda ekonomiska resurser tillsammans med en större insikt i ämnet. Egentligen är det logiskt. Då man har större ekonomiska resurser är det alldeles för enkelt att vara ett "miljösvin" genom att köpa än det ena, än det andra och åka långväga på semester kanske flera gånger om året.  Och om man då handlar ekologisk mat, sopsorterar m m så ligger det nära till hands att tycka att man gör så mycket för miljön  att man liksom "samlat ihop" till den där Thailandsresan... Den som har det knapert har helt enkelt inte möjlighet att vara miljöbov!

Och vad är då slutsatsen? Det skulle t ex vara att vi totalt sett ha alldeles för mycket pengar, pengar som vi företrädesvis spenderar på sådant som frestar vår stackars Moder Jord alldeles för mycket. Och vi gör det allihop, miljömedveten eller inte. Ibland vet man att man gör något man inte borde göra men gör det ändå. Ibland tänker man inte ens på det. Livet blir så förgjordat krångligt om man hela tiden skall vara duktig på sådant här och ibland går det bara inte. Vardagen kan bli ett långt dåligt-samvete-race och det suger energi.

Och det värsta av allt, ledstjärnan i vårt samhälle är fortfarande ekonomisk tillväxt trots att det är hög tid att dra i nödbromsen och på allvara se sanningen i vitögat och ifrågasätta vad tusan vi håller på med!

Ovanstående gäller västvärldens kultur, den som vi gärna ser som mest utvecklad. Det finns all anledning att undra vad det där med utveckling är... Det finns en uppsjö andra kulturer på jorden som ser helt annorlunda på sånt här och det är nu dags på ekofilosofikursen att studera just det. Vi får tillfälle att samtala med representanter för några andra kulturer för att få deras syn på det här med jordens framtid. Nästa helg är det dags för den maoriska kulturen, det skall verkligen bli jätteintressant. Jag anar att det kommer att bli en och annan aha-upplevelse och ett antal nya omtumlande insikter! Ju längre den här kursen håller på desto mer ser man vilket häpnadsväckande inskränkt sätt vi i västvärlden tänker på...

Kommentarer

Anonym sa…
Jag har precis varit på min ekobyggkurs. Där påminns vi hela tiden om att vi bygger för flera generationer. Ett hus ska klara åtminstone 100 år utan alltför omfattande förändringar. En av kursdeltagarna hade hört att indianerna alltid tänker att det de gör påverkar sju generationer framåt. SJU generationer! Det är något att fundera på!
Monica sa…
Morsan, ibland tänker vi knappt på vår egen generation, än mindre våra barns, än mindre SJU generationer framåt! Mycket som tillverkas görs ju för att inte hålla, t ex borde en bil knappast behöva rosta med dagens enorma teknikutveckling...
Maria sa…
Tänk om alla kunde jobba lite mindre, så skulle de har mindre pengar att göra av med och mindre pengar att konsumera och slösa på jordens resurser... sex timmars arbetsdag hurra!!!
Anonym sa…
Ja verkligen! Den som har jobb jobbar ju nästan ihjäl sig och den som är utan bara längtar. Konstig värld vi har.
Monica sa…
Morsan, "hur svårt kan det vara" tänker man. Och så är nästa tanke att "ja ja, jag begriper väl inte det här riktigt". Men jag undrar ändå, hur svårt kan det vara att fördela gracerna lite bättre...?
Rune sa…
Onekligen en intressant diskussion. Vi är medvetna om miljöfrågan, och vet att vi bör ta hand om vår planet, men vi har för mycket pengar för att göra något åt det. Låter som en paradox, men människan är väl egoistisk av naturen. Har man inga pengar kan man inte vara egoistisk på samma sätt.
Monica sa…
Rune, så där är det nog ungefär. Har man det knapert måste man hjälpa varandra och ägna sig åt "riktiga" problem. Har vi gott om pengar kan vi lägga en hel massa energi på sånt som egentligen är fullständigt oviktigt såsom prylar, semesterresor, mer eller mindre syntetiska fritidssysselsättningar.

Populära inlägg i den här bloggen

Framför våra fötter

Kött...

Trivsamma trästan!