Lever du ditt liv eller presterar du ditt liv?

Bild inbeportal.com
Den frågan är en av dem som vi enligt
Micke Nystedt bör ställa oss. Han hade i andras ögon "allt" men kom på att han faktiskt inte var lycklig. Hur lätt är det inte att tro att "om jag bara presterar bra och blir en lyckad sate så kommer själva lyckan som ett brev på posten". Fel. Skitfel. Att vara lyckad och lycklig är två helt olika saker. Det är nog till och med så att just att vara en "lyckad" person många gånger sätter käppar i hjulet för att man på riktigt ska bli lycklig, vem tusan hinner ägna sig åt sådant när världen är full av "möjligheter"?

Det där med att anses som lyckad i vår kultur kan ses med helt andra ögon i en annan kultur, där skulle exakt samma prestation och leverne mycket väl kunna ses som ett "misslyckande".

Prestationen öveskuggar lätt den verkliga lyckan som har med vårt eget inre att göra oavsett vilken kultur vi lever i och var vi befinner oss. Och det går heller inte att bli lycklig genom någon annan, vilket många oupphörligen försöker sig på, det är ens alldeles egna pilsner så att säga. Och man är inte ett dugg lyckligare på en badstrand i Thailand än i snögloppet i Sverige. Även om tillvaron tillfälligt kan kännas bra mycket behagligare...

Läs gärna Erich Fromm - "Att ha eller att vara" som handlar om ägandets och varandets livsform. Det finns mycket att lära i den boken! Full av aha-upplevelser!

Kommentarer

Maria sa…
mitt i prick! Suger åt mig av dina ord.
Monica sa…
Maria, jag kan verkligen rekommendera boken!
Åsa! sa…
Tack för lästipset, och ett väldans klokt inlägg!
Monica sa…
Åsa, god läsning!
Precis så är det. Har fått lära mig det den hårda vägen, när man under halva sitt liv har agerad utifrån prestationsbaserad självkänsla för att bli lyckad, vilket är en omöjlighet, man blir ju aldrig nöjd! Nu har jag börjat upptäcka vad som är lycka i stället.
Monica sa…
Samtal från min trädgård, grattis! Visst är det skrämmande att det skall gå ett halvt liv innan man kommer till insikt!
Bli lycklig genom någon annan, man ska nog ha lite eget liv också, fast man har barn och make.
Monica sa…
Hannele, ja det egna livet, och framför allt det inre livet, är jätteviktigt.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp