Välfärd

Bild islinkoping.se
"Finanskrisen och lågkonjunkturen hotar vår välfärd". Ungefär dom orden hörde jag på radio i morse. Hm. Det där med välfärd. Känns det inte som om det ordet används lite hur som helst? Det verkar betyda lite olika beroende på vem som använder det och i vilket sammanhang. 

Jag slog upp "välfärdsstat" i Bra Böckers lexikon (ett sånt där man bläddrar i...) från 1982:

"Stater som genom omfattande socialpolitiska åtgärder söker erbjuda sina medborgare ekonomisk trygghet från vaggan till graven. Sverige har länge betraktats som ett föregångsland i detta avseende". 

Det var då det. 27 år sedan. Känns ju som det stämmer "så där" på dagens Sverige... 

Wikipedia om välfärd:

"Samlande benämning på delvis skattesubventionerade och helt skattefinansierade tjänster och transfereringar som stat, landsting och kommun tillhandahåller för att säkra individens trygghet vid barndom, sjukdom, arbetslöshet, funktionshinder och ålderdom. Kallas även social trygghet eller socialt skyddsnät".

Detta är nu. Känns ju också som det stämmer "så där"... Inte har det behövts varken finanskriser eller lågkonjunkturer för att undergräva vår välfärd. Det går uppenbarligen precis lika bra med muskelstarka högkonjunkturer i kombination med skattesänkningar och besparingar inom just barnomsorg, sjukvård, arbetsmarknad och åldringsvård. Och en smula privatisering på det. 

Det känns som om välfärd mer och mer är fråga om hur mycket vi kan ta ut svängarna efter det att allt det där ovanstående är finansierat. Hur mycket fullständigt onödig konsumtion vi kan ägna oss åt. Annars skulle väl inte skattesänkningar vara viktigare än en väl fungerande offentlig sektor? Jag får bara inte ihop det...

Kommentarer

Martin sa…
Här bloggade jag om begreppen välstånd, välfärd och välbefinnade
http://endrommaremedoppnaogon.blogspot.com/2008/04/vlstnd-vlfrd-vlbefinnande.html

Jag tycker absolut att det är välbefinnande eller livskvalitet som den politiska debatten bör handla om.
Monica sa…
Martin, precis! Jag har läst både Rik på riktigt och Myten om framsteget och båda är så träffande, på lite olika sätt. Till de som inte läst dessa böcker: Gör det!
Martin sa…
Jag har skrivit en fråga till dig på mitt senaste blogginlägg, kanske jättesvår.
Monica sa…
Martin, uj... Spännande...
Rune sa…
Väl formulerat Monica. Håller med dig och Skalman om synen på välfärd. Tyvärr är det en annan välfärd som är viktig i dessa dagar.
Monica sa…
Rune, jag har funderat mycket på detta från och till och det som ofta kallas välfärd idag far ju folk mest illa av, dvs allt det materiella... Vårt samhälle borde kallas något annat, ofärdssamhälle kanske? Jag slog upp välfärd i Bonniers ordbok och där kopplar dom det faktiskt till det materiella...
Intressant och tänkvärt.
Monica sa…
Ajna, jag tänker så det knakar på sånt här...
Molly sa…
hej monica!
mycket intressant och bra skrivet :)

synd att du inte har hittat teerna :( hoppas att du gör det snart för dem är jättegoda :)
allt bra med dig denna dag? :)hoppas det.
ha en fortsatt bra dag och vecka :)
kram kram
Om privat barnomsorg, sjukvård och åldringsvård är effektivare, bättre och billigare än den med skattemedel, så är det väl inget fel...
Monica sa…
Molly, jag letar vidare... Ha de gött!

Hannele, om den är det ja... Men jag kan ändå inte se varför privata intressenter skall tjäna pengar på just välfärden. Den riktiga. Mammon har sån makt över människor så det är ingen bra drivkraft. Det har vi dessutom sett på vissa håll även om det visst fungerar ibland.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar