Bananer, bananer...

Bananjätten Dole stämmer den svenske filmaren Fredrik Gertten för hans film "Bananas!". Den följer en advokat och hans strid för bananarbetare i Nicaragua. För flera år sedan började en strid mellan dem och Dole för att de ansåg sig skadade av det förbjudna växtgiftet DBCP. Dole anser att filmen baserar sig på osanningar och att den allvarligt skadar företaget. Det skumma är att Dole kom med stämningshoten redan innan dom sett filmen...

Att konventionell bananodling medför en rejäl exponering av växgifter för de som arbetar där torde väl numera vara ett allmänt känt faktum men huruvida Fredrik Gertten på något sätt handskats ovarsamt med sanningen är ju svårare att veta. Det får framtiden utvisa. Att Dole skulle vara vita som snö känns dock väldigt fjärran...

Tack och lov är tillgången på bra ekologiska bananer numera god och prisskillnaden knappast uppseendeväckande. De är inte bara hälsosammare för såväl plantagearbetarna som oss som äter dem, många är vi som dessutom tycker att de smakar mycket bättre. Så om du inte provat, gör det!

Och filmen, ja, den kunde knappast fått bättre reklam än så här!

Kommentarer

Det är väl bra att någon sticker fram hakan och kollar "bananindustrin" osv. Men det första jag tänkte på var också att filmen får en otrolig stjuss med stämningen. BRA REKLAM för hans film. Det är gjort förr och så var det dags igen. MEN klart att man ska köpa ekobananer!
Monica sa…
Wannebebondjantan, oavsett hur det går med stämningen så är förmodligen Fredrik Gertten vinnaren. För att bananindustrin är skitig i överkant är ju klarlagt sedan tidigare så rimligtvis borde detta ge både filmen, Fredrik och ekobananerna en puff framåt. Och då får vi ju bara säga tack till Dole till slut!
Molly sa…
hej monica!
hoppas att allt är bra med dig och att du har fint väder hos dig?!:)
vad fin header du har. har du tagit kortet?:)

du får ha en fortsatt bra helg :) kram
Åsa! sa…
Självklart äter vi ekologiska bananer! Ha en go fortsättning på helgen!
Monica sa…
Molly, här är regn, regn, regn... Och bilden har jag tagit själv, på Djurö som ligger mitt i Vänern. Ha det gott!

Åsa, ha det gott själv!
Pumita sa…
Den filmen måste jag se! Ekologiska bananer? Neej, det räcker inte för mig. De ska vara Rättvisemärkta. :)
Bondbruden sa…
Eko bananer/ Rättvise bananer är toppen.....
Känner en som inte "tålde" bananer, fick utslag på hals och ansikte....blev rekommenderad ekobananer, han trodde inte han kunde äta dessa, men det funka...inga kliande och röda utslag.......så vad säger detta??
????
Monica sa…
Pumita, de ekologiska bananerna är ju faktiskt väldigt ofta även rättvisemärkta som väl är!

Bondbruden, varför är jag inte förvånad?! Och det finns säkert fler exempel där själva födoämnet får skulden för en allergi när det egentligen är all skiten som följer med som är orsaken...
Hannele sa…
Trots att bananer med svarta prickar är både godare och innehåller mer vitaminer, ratar konsumenter dem..
Monica sa…
Hannele, det kanske är det att när de väl fått bruna prickar behöver de ätas upp direkt. Men det är säkert så också att somliga betraktar dem som "dåliga" då.
peppen-Maria sa…
Jag tror jag läste nånstans att det svensken väljer mest av i frukt-och grönsaksdisken är tomater och bananer - känns otroligt miljövidrigt (även om de är ekologiska, trots att det såklart är otroligt mycket bättre än konventionellt odlade). Blomkål kom längst ner på svenskens lista. Blir så ledsen när jag ser hur de svenska frukterna och grönsakerna inte uppskattas, tänker folk inte alls på hur långt deras mat färdats?

För övrigt är jag väldigt sugen på att boka den där Bananas-filmen till en skolbiofestival som jag arrangerar i höst :)
Monica sa…
Maria, jag håller med om att det är tråkigt att de svenska grönsakerna inte är särskilt uppskattade. Tänk bara vad mycket gott man kan laga av rotfrukter! Det behövs nån slags "trendpuff"... Och sen är det inte så dumt att äta grönsaker efter årstid liksom. Då hinner man ju till och med längta efter t ex tomater...

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar