Mera om välfärd

Häromdagen läste jag en artikel om David C Korten, professor i företagsekonomi vid Harvard Buisness School i USA. Den kändes sund. Han kallar saker vid dess rätta namn liksom. Han säger minsann att "Kejsaren är naken"!

De värden som byggs på finansmarkanden kallar han för en "fantomvälfärd". Och det vet väl alla vad det där med "fantom" som prefix betyder, något som man tycker finns men som inte finns... Finurlig karl...

Verklig välfärd menar Korten är sådant som: Hälsa, ett lyckligt barn, välmående miljö, ett meningsfullt jobb och fred. Ekonomin menar han skall användas som ett verktyg att maximera sådant här, sådant som människan bryr sig om. På riktigt.

"Pengar är bara en illusion som inte säger någonting om människors behov". Sant...

Han är kritisk till den nya globaliserade världen där varor skeppas fram och tillbaka, alldeles i onödan. Detta gör storföretag och banker till härskare. Och vad tycker vi om det...?

"Neoliberalerna har skapat en marknad där stora företag får rumstera fritt. Det är ett storföretagens välfärdssamhälle där företagen inte betalar någon skatt och vi betalar höga skatter för att rädda dem. Vi behöver ekonomiska institutioner som optimerar välmående istället för ekonomisk tillväxt. "

"Vi måste tro att vi kan förändra och jobba för det. Ger vi upp kan vi leva resten av livet i depression och sedan kollapsa."

Korten vill se ett system med mindre, lokala ekonomier, med små företag och där alla deltar genom produktivt arbete, no more Wall Street!

Klok gubbe det där...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv