Göran Rosenberg 3

bild alternativmedia.net
Några korta utdrag ur boken igen då. "Plikten, profiten och konsten att vara människa" Om profit och kapitalism:

"Vad Simmel beskriver och Schumpeter befarar är en kapitalism som inte förmår behärska sina egna drivkrafter."
Ekonomerna Joseph Simmels och Georg Schumpeters tankar om kapitalismen... Aj aj vad otäckt mitt i prick...

"Vi är på väg att få samhällen som är till för ekonomin istället för ekonomier som är till för samhället"
. Den amerikanske samhällsforskaren och debattören Edward Luttwak i en bitsk uppgörelse med vad han kallar turbokapitalismen. Och mitt i prick igen... Isch...

"När allt kapital effektivt kan placeras där det ger högst avkastning, blir det inget kvar för institutioner som envisas med att bedriva icke-lönsamma verksamheter baserade på moraliska förpliktelser, professionell etik, höga ideal eller gammal sedvänja".
Samme Luttwak.

Jag ryser - och det är
inte av välbehag...

Kommentarer

Hej!
din blogg verkar superintressant!
jag blir inspirerad och skall försöka ta tag i min egen :)
mvh
Anders Jönsson
Monika sa…
dHej Monica. jag skrev lite förut på din blogg.. nu är jag här igen.. och jag är ganska besvärad över det faktum att jag blev tvungen att köpa en ny dator, den jag nu skriver på.. den jag hade pajade slocknade. hade haft den i fem år.. och jag trivdes med den. den nya kostade mig 6000 kronor. ingen jättesumma precis. det som mest gör mig stressad är att det tar sådan tid och energi att installera, förstå sig på den nya datorn .. en dator är ju LIKSOM ett nödvändigt ont nuförtiden. man klarar sig i princip inte utan en. .. om man inte vill leva helt isolerad.. jag lyckade klara mig utan mobil tills i augusti 2009. min dotter är ute och reser så vi sms;ar till varandra .. fiffigt förvisso.. därav skaffade jag mobil
tiden krymper.. mycket tid går åt att underhålla, förstå sig på tekniska prylar etc. vilken frihet och tidsbesparing är det.. jag är mycket stressad över allt det här..
det här tangerar boken du hänvisar till tycker jag.. att tvingas in i något.. instinktivt så vill jag värja mig från allt det här.. men hur ska jag då kunna leva.. hur ska jag kunna vara delaktig? var ska jag bo.. försörja mig med? hur har det blivit såhär att tillvaron är nästintill omöjlig att klara av om man inte har mobil, dator etc...
all frihet och tid det ska spara..men all tid och energi och pengar som man måste förtjäna, förväntas lägga ner på det.. vad tas det ifrån? jobba mer, sitta framför datorn mycket.. resulterar i att man inte hinner umgås med sin gamla mamma.. t ex.. är det ett val man/jag gör? om jag väljer bort datorn mobilen hur blir det då? ja ja många frågor som väcks när jag läser din blogg hej från Monika med k.
Monica sa…
Anders,
roligt att höra att du gillar min blogg! Dock lever den ett något skröpligt liv sedan ett tag tillbaks (annat fokus i livet...) men jag skall göra ett ryck framöver tänkte jag. Kikade på din blogg och tänker hålla lite koll på den framöver.

Monika med k,
kul att "höra" från dig igen! Jo du, det där med tekniken suger som tonåringarna säger. Jag jobbar i IT-branschen så då är det lite lättare men jag är rätt trött på´t ibland ändå. Jag har mitt sikte klart inställt, det är att efter hand dra ner på tempot i livet, se till att inte behöva så mycket pengar och därmed kunna jobba mindre. Och kunna göra precis det man vill, vilket i och för sig skulle kunna vara ett "jobb" av något slag.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv