Utveckling?

Bild plunteman.com
Har haft en ständigt pågående diskussion med mig själv, i massor av år, om vad utveckling är för något. Rätt ofta känns det som ett missbrukat ord och att det som vanligtvis betraktas som utveckling ofta är sånt som leder oss än längre in i dimman. T ex har bilen utvecklats från att ha varit en avskalad, motorsvag, enormt bränsleslukande och rätt osäker historia till en ofta muskelstark, finesspäckad, mycket mer bränslesnål och för all del rätt mycket "säkrare" tingest trots att ganska många far illa och ibland även får sätta livet till p g a just bilen varje år. Eller rättare sagt vårt sätt att hantera den.

Dock är det väl så att just denna "utveckling" lett till att det åks en jädrans massa mer bil, för nu är det ju så mycket säkrare, i alla fall för de som sitter i bilen, och dessutom om man skall tro marknadsföring och reklam (greenwashing...) snudd på miljövänligt...? Är detta då verkligen utveckling? För inte blev väl totalen annat än enormt mycket sämre, faktiskt för alla? Är det verkligen lämpligt att ordet utveckling är så till 100% positivt laddat?

Så vad tusan är utveckling - egentligen? Om det är sådant som "för oss framåt" så är det på sin plats att ta sig en funderar på vad framåt är för något...

Det finns en bra bok som tangerar ämnet, "Myten om framsteget" av den framlidne finlandssvenske filosofen, och tillika professor vid Helsingfors universitet, Georg Henrik von Wright. Har skrivit ett par inlägg om honom här. Den gubbens böcker manar till stor eftertanke!
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Utveckling saknar ofta idén om "gott nog".

Men å andra sidan, bilar drar ju inte häften så mycket bensin som för 40 år sedan, så något positivt måste det ju vara...
jag vet inte... läst också om att en del kör mer i sina bränslesnåla bilar, men själv känner jag ingen...

Min pappa sprutmålade metallicfärgade volvo-bilar för hand (!!!!) och förstörde sig själv ganska fort. Nu har vi i alla fall bättre färger och robotar som gör jobbet. Något har hänt på dessa decennier. Inte mycket som var bättre förr...
ERIC SECHER sa…
Vi använder gärna uttrycket att "utvecklingen måste gå framåt". Det finns någon slags rädsla för att backa. Just nu kanske vi backar tillbaks vad gäller synen på välfärdens finansiering. Också en slags utveckling. En positiv utveckling ?
Såg en film på Kunskapskanalen idag, om två ursprungsbefolkningar i Canada. Den ena levde fortfarande enligt gamla traditioner, den andra hade gett upp sitt land, då man funnit olja i marken. En negativ utveckling !

Kanske bättre att bara prata om förändring, istället för utveckling. Sen är det upp till var och en att avgöra vad som är positivt och negativt ?

Eric
Hälsokick sa…
Intressant skrivet!
Åsa! sa…
Nog tål det att tänka på, bäst för miljön var det troligen på häst och vagn tiden, iallafall om man ser till utsläpp.
Monica sa…
Olof, men vi kör mångdubbelt längre än för 40 år sedan...

Hannele, visst är det bra när de "riktiga" skitjobben försvinner men det där med om det var bättre förr beror nog på vem man frågar, människan eller resten av naturen.

Eric, bra förslag med förändring. Och det där med att det betraktas som att backa bara för att man inser att något fungerade bättre förut och att man väljer att återgå till det är verkligen ett gissel!

Hälsokick, tack!

Åsa, tycker man kommer långt med att börja tänka...

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp