Överklassafari

bild DN.se

Jag missade inslaget i rapport och i Gomorron Sverige men fick syn på
artikeln i Dagens Nyheter. Förbundet Allt åt alla ordnade en safariresa. Till Solsidan. För att få lite inblick i den bättre bemedlade delen av "det klasslösa Sverige". Hoppla. Det var inte så välkommet visade det sig. Gruppen bemöttes med glåpord och äggkastning av vissa lokalinnevånare.

Allt åt alla menar att det finns en poäng med att uppmärksamma de trots allt existerande klassklyftorna eftersom det även finns ett förakt från överklassen och "nedåt" och inte bara tvärtom. Vilket uppenbarligen visade sig under den här rundturen. Lokalinnevånarna kände sig som "apor i bur" var det någon som sa, vilket man kan ha full förståelse för.

Funderar då en smula på om samma människor skulle kunna tänka sig att, på en välordnad turistresa till Sydafrika, t ex bli guidade i en kåkstad i Kapstaden eller om dom av samma anledning låter bli...


Funderar också en smula på det där begreppet "överklass". Vad är det som är "över" mer än att dom har mer pengar över? Överdriver det mesta?

För inte kan det var bara pengar, yta och makt som räknas? För som människa är man inte ett dugg mera värd bara för att man har just det, mer pengar, yta och makt.

Och om man pratar om problem i samhället som beror på att en del människor har för lite pengar, finns det då inte också många problem som beror på att en del har för mycket pengar? Men att dom problemen betraktas som lite mer rumsrena liksom trots att det kanske är precis tvärtom?

Det borde finnas en alternativ överklass, en klass som är överst bara för att den är bäst på att leva i samklang med naturen och att vara goda medmänniskor, prioritera att vi tar hand om varandra. Och nej, det skulle naturligtvis inte falla mig in att påstå att det skulle bli ombytta roller men helt klart andra roller, helt oberoende av alla pengarna, den glassiga ytan och makten.

Huruvida det är bra eller dåligt att ordna en sån här resa kan man givetvis diskutera men utan att ha varit med på den väckte den många tankar hos mig!
.
Länk

Kommentarer

Onkel Olof sa…
På sätt och vis har man valet att välja sin egen klass, om det handlar om harmoni med naturen och att ta hand om varandra...
Monica sa…
Olof, vad jag menar är att den "klassen" borde stå högst i samhällsrangen istället för...
Onkel Olof sa…
Det håller jag med om, men det känns som att en sådan klass kan man skapa med bra val och uthållighet. Folk börjar upptäcka andra värden än pengar.
Anonym sa…
Det där med äggkastningen kanske ingick i den välorganiserade busstrippen? Jag menar, vad säger att det inte var arrangörerna själva som placerade ut dessa äggkastare att föreställa överklasslynglar inför i bussen medåkande journalister bl.a? Mycket spaltutrymme blev det...
Monica sa…
Olof, du har rätt. Det känns faktiskt som att det våras för en annan attityd. Att det är "coolare" att se det stora i det lilla liksom. Hoppas.
Anonym, det hade vi nog fått reda på vid det här laget i alla fall. Intressant med alla spaltmetrarna hur som helst. Och det drar med all säkerhet igång lite tankegångar här och var.
Monika sa…
ombytta roller.. görs det inte resor till kåkstäderna? typ? visst åker mnsk på s k turistresor el hur beteckna resorna till områden där mindre bemedlade mnsk lever. o då menar jag ekonomiskt mindre bemedlade.. har för mig det . o politiker som åker till Tensta här i sthlm ngn ggn har de gjort det iaf. men har politiker åkt till Solsidan för att det är ett sådant segregerat område? inte vad jag vet iaf.. pojkarna som deltog som repr från Solsidan, så otroligt lika de ser ut, lika varandra..som kopior av ngn stereotyp modell.. så homogent är det där.. så likriktat. så ängsligt att inte vara rätt. nog tycker jag att den delen av vårt segregerade samhälle bör o ska belysas mer..
Monica sa…
Monika, instämmer.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar