Bokashi - det är nåt med det där att ta tillvara


Det fanns en tid när jag tyckte jag legat på latsidan med bloggandet när det gått tre dagar sedan senaste inlägget. Nu är det drygt två år sedan. Det är lång tid. Skönt att den finns kvar. Facebook kan vara ett fantastiskt forum, det finns många bra grupper där. Men, bruset är stort. Tack bloggen för att du väntat tålmodigt på mig! 

Det är nåt med det där att ta tillvara. Kanske har den tillfredsställelsen blivit ännu större och viktigare nu när vi lever i ett samhälle där köp-slit-släng listigt blivit utbytt emot köp-släng. Och det gäller även mat. Tyvärr.

Det senaste på ta-tillvara-fronten för min del är Bokashi, ett sätt att ta tillvara allt matavfall. Ja, allt. Jo det finns några få undantag som inte passar så bra här men det är det lilla. Det är en fantastisk tillfredsställelse att göra sin Bokashi och gräva ner i trädgården, det växer som bara den! Den korta versionen av vad detta är för något är att man fermenterar, dvs syrar, köksavfallet istället för att kompostera det. Den långa versionen kan du titta på t ex bokashi.se . 

På bilden ovan syns mina små jordfabriker, murbrukshinkar som jag skall plantera tomater i till våren. Bokashi blandas med jord, vilken jord som helst, och sedan skall det bli mumma för tomaterna. Första gången jag provar detta så vi får se var det slutar!
.
Kommentarer

ERIC SECHER sa…

Oj vad tiden går ! Kul !
Onkel Olof sa…
Spännande.
Kanske något att testa här i Broby med.

Kul att bloggen är igång igen :)
Monica sa…
Tack snälla ni! Och Olof, prova! Du kommer att bli såld... :)

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp