Rättvisemärkt

Läste i senaste numret av JAK´s medlemstidning Grus & Guld att den totala försäljningen av rättvisemärkta produkter i Sverige ökade med 165% under 2007, glädjande! Coop var bäst, där ökade den 300%! Vad som dessutom är glädjande är att en del kommuner, landsting, cafékedjor och hotell infört rättvisemärkt i sina inköpspolicies. Visst känns det självklart att de som producerar det vi många gånger köper väldigt billigt, ofta småproducenter, skall kunna erbjudas ett stabilt minimipris för sina varor, att arbetsförhållandena ska vara bra och att miljön inte tar skada av produktionen. Det måste vi ha råd med! Eller...?

Kommentarer

Anonym sa…
Ändå har de fattigaste arbetarna ine råd att betala avgifterna till kooperativen, inte helt rättvist..
Monica sa…
Shit. Hur man än vänder sig så har man på nåt vis ändan bak...
det är svårt, min dotter köper hellre KRAV
Monica sa…
Jag har allt det också högst på listan, men helst både och. Hoppas i alla fall det är bättre med Fairtrade än inte Fairtrade...?
Maria sa…
Självklart är det bättre med Fair Trade än Unfair Trade, som vi borde börja kalla alla konventionella produkter!

I ett Fair Trade-projekt ingår att producenterna går ihop och bildar ett kooperativ, och den bonus som producenterna får in pga den ökande inkommande pengen från konsumenterna, den bonusen måste användas till att bygga något för att förbättra förhållandena i byn. Till exempel kan pengarna gå till att bygga en skola eller ett sjukhus, eller som ett annat exempel där bonusen gick till att bygga en fotbollsplan så att människorna i byn hade något trevligt att samlas kring på kvällarna.

Det är bra att ifrågasätta organisationer, men när det kommer till Fair Trade är det min åsikt att det gör mer skada än nytta.
Monica sa…
Maria, jag hängde inte med riktigt, blev det inte ett lappkast där på slutet?

Populära inlägg i den här bloggen

Kärnkraft - nej tack. Fortfarande.

Mer grönt på menyn

Barnet - den sista slaven