Och så var det det där mej själva mjölkförpackningarna. Jag kan aldrig riktigt bestämma mej för vad som är mest rätt, rent miljömässigt. Diska och källsortera eller slänga i soporna. Förpackningar med söt mjölk är enkelt, de kan man diska ur med kallvatten och sedan källsortera . Kruxet är alla kladdiga förpackningar som vispgrädde, yoghurt och filmjölk. Vissa går att fixa med kallvatten men inte alla. Varje gång jag använder varmvatten till att diska ur en mjölkförpackning känns det som "Ebberöds bank" miljömässigt, d v s miljön går back på den där återvinningen. Var och varannan kladdig mjölkförpackning åker, efter halvtaskig rengöring med kallvatten, alltså i soporna istället. Har dessutom väldigt lite sopor för övrigt så då blir det ännu lättare att välja det alternativet. Rätt eller fel, vem vet...?
Kommentarer
I ett Fair Trade-projekt ingår att producenterna går ihop och bildar ett kooperativ, och den bonus som producenterna får in pga den ökande inkommande pengen från konsumenterna, den bonusen måste användas till att bygga något för att förbättra förhållandena i byn. Till exempel kan pengarna gå till att bygga en skola eller ett sjukhus, eller som ett annat exempel där bonusen gick till att bygga en fotbollsplan så att människorna i byn hade något trevligt att samlas kring på kvällarna.
Det är bra att ifrågasätta organisationer, men när det kommer till Fair Trade är det min åsikt att det gör mer skada än nytta.