Köpstoppstankar

Bild Freshome
Jag funderar runt det här med köpstopp. Det är fostrande. Man tränar sig i att lösa uppkomna problem och frågeställningar runt det materiella med det man redan har att tillgå. När man tillåter sig att shoppa lite hur som helst, d v s det "normala" beteendet, så tränar man sig i motsatsen, d v s att inte riktigt tänka efter utan köpa sig ur rätt mycket. Eller rättare sagt, man blir tränad. Eller låter sig tränas kanske. Öppna vilken tidning som helst eller ta en titt på TV och du hittar, via reklamen, en ständigt pågående kurs i att förstå varför man måste köpa nytt. Egentligen inte för att det gamla är uttjänt eller så utan mer för att man måste ha nytt, för att hänga med liksom. Läs om "novofili" här. Vad är målet med det? Tja, för den som producerar och säljer är det ju lätt att räkna ut men för oss som febrilt konsumerar allt detta nya, och för miljön d v s vår moder jord? Fan vet...

Kommentarer

Att köpa nytt för sakens egen skull har jag aldrig gillat...
Jenny sa…
Det är en märklig beteende vi fått och precis som du säger vi tränas hela tiden om att vi behöver nytt även när det inte är så!
Min tv är liten och tjock och från nittiett och till antalet bara en.......så länge den håller ska den hänga med.........även om det ibland blir bråk om vilken kanal vi ska se.......följden blir att vi får träna oss i sammarbete och hänsyn i den här familjen, och det är ju bara nyttigt...................det missar man ju annars!.............
Monica sa…
Samma klass på TV-fronten här. Min är förvisso 28" och tjock och bara tre-fyra år gammal. Då bytte jag den gamla från -88... Så nu har man text-TV, modernt så det förslår! Och scartkontakter! Nu ska ju dottern flytta ut i en friggebod som är på G, då får vi se hur vi löser det där med TV... Kanske blir jag TV-lös då.
Ska bli intressant att se vad som händer när våran går sönder.....hur länge tar det innan nån blir tokig av tvbrist, eller är det ingen som märker det....? ska ta det som ett litet experiment, jag menar, här är man snart förti och har aldrig varit utan tv i hela sitt liv, kan ju va kul å känna hur det känns att va utan........å se vad som händer liksom......
Anonym sa…
oj, va peppande att läsa din blogg. jag vill också köpstoppa framöver!
Monica sa…
Såkomsolen, tänk ut på vilket sätt du vill köpstoppa och häng på! Jag tog en snabbtitt i din blogg, den ser trevlig ut. Ska läsa mer en annan gång.
Själv är jag ingen stor prylfantast, men när jag väl behöver något tvekar jag inte att ta upp plånboken. Jag försöker alltid göra informerade beslut, det blir både billigare och bättre i längden.
Monica sa…
Familjeekonomi, så där funkar jag också, "normalt sett". Det är bara det att man kan "behöva" allt möjligt och det är därför jag köpstoppar, för att komma till insikt om skillnaden mellan behov och allmänt habegär.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar