Köpstopp och jul

Bild Expressen
Jaha, nu är det obönhörligen snart dags. Julen är på G och då är tomten det också. Eller? Vad tusan skall han ha i säcken hos en köpstoppare? Kanske bäst att linda taggtråd runt skorstenen så att han inte kan komma ner och behöva stå här och skämmas med tom säck? Alltså, hur hanterar en köpstoppare hela detta kommersiella rat-race som dom flesta för längesen slutat fira till minne av Jesu födelse? Jag har fått frågan från många, både andra bloggare och vänner och bekanta. Jag har tänkt att "det ordnar sig nog, jag kommer nog på nåt fiffigt". Och vem vet, kanske blir det så. Känner mej dock inte lika säker längre. 

Allt känns greppbart, våra jular brukar vara rätt återhållsamma, men hur fixa det där med JULKLAPPAR? Jag köper normalt sett bara julklapp till dottern och hennes kusin så det är ingen stor apparat men när man köpstoppar, hur gör man då? Jag föreslog att vi skulle flytta julafton till efter nyår, då mitt köpstopp upphör, men den idén fick inget gensvar alls. Det går ju att köpa plantering av några träd i en regnskog i julklapp,  en get som kan förändra livet får nån i Mocambique eller en vattenpump till nån i Nepal.Jättebra idéer men till tonåringar som har chansen att få det där lilla extra, som dom har jädrigt noga koll på vad det är? Tja, "så där"... Små barn hade väl gått att "finta bort" på nåt vis men 17-åringar? Nix.

Dottern är synnerligen återhållsam med både kläder och prylar så jag unnar henne verkligen att önska sig, och också få, nåt hon trånar efter. Hon har aldrig några svulstiga önskningar. Ge bort pengar, visst, tonåringar vill ha pengar. Det är en lösning men sååååååå trist! Tro inte att jag gett upp, nej då. Hjärnan går varm och jag hoppas fortfarande på att en genialisk lösning skall se dagens ljus i god tid innan jul!

Kommentarer

malve sa…
Du kanske kan ge henne en dag på stan med dej och en summa pengar att handla för + fika eller lunch ute.

Jag funderar på att önska mej det av min mamma.
Monica sa…
Malve, tack för tipset! Det skulle ju kunna bli en "kringgående rörelse" liksom...
Åsa! sa…
Hoppas det är okej att jag länkar till din blogg? Annars får du säga till!
Monica sa…
Åsa, det är inte bara ok, det är jätteroligt!
Malin sa…
Hej! Jag tänkte lösa frågan för egen del genom att det jag handlar till stor del ska köpas från Rädda Barnen, UNICEF, IM osv. Det blir personliga klappar, annars gillar jag att göra saker själv, eller varför inte second hand?! Ps. Hälsa 17-åringen!
Monica sa…
Malin, tack för tipset! Det känns som ett "vettigt" sätt att göra avsteg från köpstoppet med. Och 17-åringen har fått din hälsning. Hennes blogg finns bland mina länkar, Dreadmamma. Hon blev inspirerad av sin mor till slut! Och jag har fått en av de finaste komplimanger man kan få av en dotter i övre tonåren, HON har länkat till MIN blogg!
Anonym sa…
Vi slutade med julklappar för flera år sedan. Men med undantag för barnbarnen...
Tack för utmärkelsen nedan!
minna sa…
Jag har också köpstopp, men har beslutat att barnen ska få julklappar som vanligt då jag vill inte att dom skall drabbas mer än dom redan har. Min son som är tretton har knappt fått något under dom här veckorna därför får han lite special treatment på julen, men jag handlar liiite smartare i år! (mer kläder mm)
Annars ge henne ett presentkort som du gör själv! Där du lovar skämma bort henne efter nyår!
minna sa…
Har du föresten hunit rensa enligt din plan!? Är det mycket färre prylar hemma hos er nu?
Det vad jag märker av är att man har mindre sopor att kasta! =)
Några tips om kanske kan fungera för att kringå köpstoppet.
* Beställ presenterna via nätet, många företag har faktura som betalningssätt vilket innebär att du först betalar i januari eller kanske t.o.m februari - köpstoppet är väl hävt då?
* Presentkort kanske skulle kunna funka, men är ju inte så jättespännande.

Julen handlar mest om glädje, kärlek och gemenskap, åtminstone i min värld. Men nog är det så att barnen uppskattar en och annan present...

Lycka till!
Monica sa…
Gubben, det handlar bara om klappar till två tonåringar så MYCKET är det inte men...
Minna, jag ska grunna lite till på hur jag skall lösa det hela. Och nej, jag rensar inte enligt plan. Det har fullständigt gått i stå. Bestämmer mej för att ta ett tag "till helgen" och sen glömmer jag det. Däremot märks det i plastkasselådan. Sopor har vi aldrig haft så mycket faktiskt.
Ulrika, det börjar luta åt att jag helt enkelt gör ett par ärliga undantag från köpstoppet, allt annat är ju egentilgen "kringående rörelser" av ett eller annat slag bara för "principens" skulla liksom.
Hanneles jul sa…
Tja, julen handlar ju inte om köpande, utan umgås, göra det man tycker om, äta det man tycker om. Tända lite ljus, mysa, smaka på glögg, skriva julbrev, baka lussekatter...
Upplevelse är ju årets julklapp. Antingen packar man en picknickkorg, tjejkväll med smimk, hyra video (låna på biblioteket), gå på bio, vad som helst...
Monica sa…
Hannele, jag håller med. Men det gör inte min tonåring är jag rädd... Hon har nog inga jätteönskningar men dom som finns är nog väldigt konkreta är jag rädd...
Martin sa…
Nu sänder jag tillbaka en AWARD likt en bumerang. Den här gången från min andra blogg En drömmare med öppna ögon. Varsegod!
Monica sa…
Martin, tack så jätte jättemycket! Det värmer!
Camilla sa…
Jag skulle nog blunda lite för köpstoppet om din tjej har väldigt bestämda önskningar. Alternativet som många andra föreslagit - en heldag med dig på stan med lite shopping, kanske bio och god mat. Det skulle jag ha tyckt varit jättemysigt.
morsan sa…
Jag har undantagit presenter från mitt köpstopp. Skulle kunna bli så konstigt annars, t.ex. när halva bekantskapskretsen fyller 50 under det här året.
Mina söner är 24 och 26 och de har länge fått träd i Afrika i julklapp. Deras pappa köper så otroligt med grejor och godis och... så jag orkar inte alls hänga på den köphysterin. Pojkarna accepterar att mamma gör annorlunda. I år ska de nog få något från webaid.se. Det blir lite förnyelse. Dottern kanske kan få en sådan "världsmedveten" julklapp också plus något annat? Sätter igång lite tankar och det är aldrig fel.
Hoppas ni får en fin jul i alla fall!
Hanneles jul sa…
Barn och familj ska inte drappas av en vuxens köpstopp.
Hannele sa…
Barn och familj ska inte drabbas av en vuxens köpstopp...
Monica sa…
Hannele, det kommer heller inte att ske. Självklart.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar