4 september 2008

Vad är vi ute efter?

Varför gör vi som vi gör? Vi använder våra kroppar mindre och mindre i vardagslivet. Vi åker bil, sitter på tåg, bussar, i väntrum och framför TV´n, har helst stillasittande arbeten (kroppsarbeten är svettiga, ger ofta både låg status och låg lön). Hela samhället anpassas liksom efter att vi ska vara så still som det bara går trots att kroppen är gjord för att arbeta, den fungerar inte annars! I vår redan stressade vardag tar vi i så att vi nästan kräks i nåt som mest liknar medeltida tortyrredskap i nåt kalt, omysigt gym. Och vi grupptränar så svetten lackar i jättestora grupper i jättestora salar. För stora pengar. Allt detta stillasittande och denna stress hjälper oss ordentligt på traven på vägen emot en ohälsa vi inte är intresserade av. Tänk om vi istället hade förstånd på att utforma samhället så att vi helt automatiskt frestar på kroppen kontinuerligt, byggde in rörelse och muskelträning i vardagen. Då skulle vi utan att vi ens behöver tänka på det ge kroppen det den behöver och dessutom inte behöva bekymra oss för den övervikt som så lätt följer i stillasittandets kölvatten. Varför i hela friden gör vi så här? 

Sen skaffar vi oss de mest otroliga "hjälpmedel" för att inte behöva tänka lika mycket. GPS´er för att slippa läsa karta, telefoner som förutom att vara kommunikationsmedel dessutom håller ordning på våra liv och t o m kylskåp som skall hålla ordning på vad som fattas och behöver köpas hem. 

Man kan undra, tror vi att detta är vägen till lyckan, att undvika ansträngning av såväl kropp som hjärna? Och hur blir det med själen? Vill vi rentav avskaffa oss själva...?

8 kommentarer:

Maria sa...

Kan inte annat än att hålla med dig, vi blir allt mer stillasittande och kontrar genom att köpa dyra gymkort. Varför inte jobba mindre och vara ute mer i naturen och röra på oss istället? Brukar jag undra ofta.

Som vanligt säger jag att yoga är svaret :)

Monika sa...

Hej på Er.. jag cyklar till jobbet... så där får jag min s k dagliga motion och ibland tar jag några varv runt en liten sjö där jag bor.. och så brukar jag göra någon slags morgongymnastik.. dvs jag sträcker på kroppen... att få in motionen i vardagen... istället för att ytterligare ha en tid att passa på ett gym. el. dylikt.. Jag håller verkligen med om att vi lurar oss själva med alla s k hjälpmedel... till vilken nytta???
hälsningar från Monika m k

Molly sa...

tittar in för att önska dig en riktigt god fortsättning på dagen samt en trevlig helg :) ha det så bra:) kram

Jenny sa...

Jag håller också med, jobba mindre och vara mer i naturen. Bo nära jobbet så att man kan promenera dit eller cyckla! Jag vill bara önska dig en trevlig helg!

Hanneles paradis sa...

Det kan vara ohälsosamt att köra bil och läsa karta samtidigt... Många av mina vänner med bra hjärnor har svårt att hitta.

Med tanke på hur mycket bra mat vi slänger, kanske är det ekonomiskt och miljömässigt bra att skaffa en mojäng, som berättar för oss, vad vi har i kyslskåpet.

Molly sa...

hej monica! hoppas att allt är bra med dig! vad tyckte du om grötgrytan? värd att göra igen?:) ha en fortsatt bra lördagseftermiddag och kväll :) kram

Martin sa...

Vad roligt att jag hittade en blogg som också utgår från Alingsås och på delvis samma tema som min blogg:
En drömmare med öppna ögon - inre och yttre vandringar (allmänna livsbetraktelser med bl a tankar om frivillig enkelhet)
http://endrommaremedoppnaogon.blogspot.com

Besök gärna även mina andra två bloggar:
Alingsåsiana - natur, kultur, historia - ett personlig urval (det som intresserar mig i Alingsås)
http://alingsasiana.blogspot.com/
Det ljusa rummet - fotografi och tankar om fotografi (fotokonst, under uppbyggnad)
http://detljusarummet.blogspot.com/

Hälsningar
Martin

Selmas småprat sa...

Precis, använd kroppen till det den är gjord för, helt enkelt........brukar tänka på vad folk i alla tider har sysslat med, det borde ju funka nu också....tex springa, promenera, simma, ta upp potatis, kratta, osv.........behövs ju inte bokas några tider för det heller....