8 december 2009

Frankrike skrotar ökad tillväxt som mål!


Det som stått att läsa i pressen om Frankrikes president Nicholas Sarkozy har väl inte alltid varit direkt smickrande för honom men i senaste numret av JAK´s tidning GRUS & GULD står det sannerligen positiva saker att läsa! Han är den första ledare för ett industriland som bestämt sig för att sluta sikta på ökad tillväxt och istället ha långsiktigt hållbar livskvalitet som politiskt mål.

"Den pågående krisen gör oss inte bara fria att föreställa oss andra modeller, andra framtider, en annan värld - den tvingar oss att göra det" säger Sarkozy. Topp!

I artikeln får man lära sig att BNP sedan länge är ett missbrukat begrepp. Det var från början inte alls tänkt som ett mått på framsteg och välfärd. Minsann.

Fram till någon gång på 1950-talet handlade västvärldens ekonomiska politik om att öka produktionen för att avhjälpa verkliga brister. Därefter har vi levt i överflödsekonomier där andra faktorer än ökad ekonomisk tillväxt avgjort vårt välbefinnande men ändå har tillväxten blivit kvar som det självklara målet för våra samhällen.

BNP är ett väldigt trubbigt mått då det finns finns en mängd mycket viktiga faktorer som inte alls tas någon hänsyn till, t ex ökade klyftor och social instabilitet, det sägs inget om den ekonomiska aktiviteten beror på något bra eller dåligt, och det finns inget som varnar när ett land håller på att tömma sina ändliga naturresurser, tvärtom, den som roffar åt sig mest ur jordskorpan belönas rundligt!

President Sarkozy är övertygad om att vi måste skrota ökad tillväxt som mål och han har lovat att ta upp frågan vid vartenda toppmöte han deltar i framöver. Heder åt honom och måtte han nu hålla sitt löfte!


12 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Äntligen en positiv nyhet om en ledande politiker. Det var sannerligen på tiden.

Åsa! sa...

Han lär få argumentera för sin sak, det är ett som är säkert. Hoppas han orkar stå upp för sin sak!

Martin sa...

Min uppfattning är att människors lycka, välbefinnade och livskvalitet ska vara vägledande istället för BNP. Ganska självklart egetligen.

Nightwood sa...

Sarkozy växte precis många meter i mina ögon (längdskämt not intended). Fantstiskt, hoppas verkligen att han som ledare av ett västland kan påverka andra och kanske göra någon slags positiv inverkan i Köpenhamn. Fantastsikt.

Monica sa...

Koldioxidexperiment, visst blir man glad!

Åsa, man vågar liksom inte riktigt tro det förrän man ser det...

Martin, precis! I samma artikel står också att läsa att i Bhutan använder man just måttet "bruttonatioanllycka" för sin politiska styrning!

Nightwood, det är kul att bli positivt överraskad! Och fransmännen brukar ju faktiskt våga vara lite "på" när dom vill nåt. Hoppas...

Anders sa...

Heureka!

:-)

Berit Elisabet sa...

Har följt din blogg nu en längre tid, så visst är det väl dags att äntligen lämna någon kommentar.
Jag sympatiserar helt med dina tankar, och har ju också sett att du dessutom lever efter dem.
Hedervärt, och ju fler vi blir som tar konsekvenserna av våra insikter, desto större chanser har vår jord att överleva!

Hoppas att Sarkozy både menar vad han säger och gör allt han kan för att sätta makt bakom orden. (Fast politiker HAR en tendens att vända kappan efter opinionsvinden - men lite hoppfullt låter det i alla fall.)

Monica sa...

Anders, japp :))!

Berit Elisabet, välkommen hit! Jag gör så gott jag kan. Det går lite i perioder hur "duktig" man är och det är en lång väg att vandra... Och beträffande Sarkozy får vi väl helt enkelt hålla tummarna!

Molly sa...

hej monica!
jag tänkte att jag skulle önska dig en fortsatt god jul och ett gott nytt år :) ta hand om dig! kramar

Lallis - liv och leverne sa...

En riktigt härlig fortsättning på julen önskar jag dig.
Kram Lallis

åke sa...

Hej Monica,
hoppas att du har haft en skön och avkopplande jul och att julmaten har hunnit att "sätta sig" :-).
Önskar dig ett Gott Nytt År!

Hälsningar
Åke

Monica sa...

Molly, tack och take care!

Lallis, en mycket god fortsättning till dig!

Åke, kul att höra från dig! Ett riktigt Gott Nytt År till dig!