2 september 2008

Var hamnar maten?

Bild Björn Larsson Ask

Vi slänger mat. Allihop. Massor. Den mat vi i Sverige slänger varje år orsakar nästan lika mycket koldioxidutsläpp som en halv miljon oljeuppvärmda villor. En barnfamilj slänger fullt ätbar mat för ungefär 8000 kr/år! Visst kan man ha bra mycket roligare för dom pengarna. Så alltså, en av de största insatserna vi som enskilda individer kan göra för miljön, och för all del för den egna plånboken, är att äta upp den mat vi bär hem! En ganska enkel insats jämfört med mycket annat...

5 kommentarer:

Maria sa...

Det här försöker jag bättra mig på!
Hur jag än gör blir det alltid mat som är dålig.

Hur gör man???

Monika sa...

Hej på Er... det där känner jag igen.. jag brukar LIKSOM passa på när jag ser mat; typ två förpackn. av ngt för en ngt billigare summa än annars.. men det gäller ju att äta upp det man har hemma.. även där får man disciplinera sig.. gå igenom vad man har och äta upp det...nu när det är/har varit säsong för frukt och bär har jag köpt MASSOR med sådant och kokat marmelad osv... frysen full.. MEN återigen inte köpa ngn annan marmelad för att man tycker det blir så enahanda med BARA plommonmarmelad... det gäller att tänka hela tiden.. PHU...
läste ngnstans följande; Leva enkelt så att man gör det möjligt för andra att leva... då tänker jag i a f närmast på den s k tredje världen... som vi med vår överkonsumtion här i väst har sugit ut....hej från Monika m k

Monica sa...

Det lär ju vara så att vi med lätthet skulle få maten att räcka till alla på jorden om vi "bara" gjorde rätt...

Molly sa...

hej monica:) du har så rätt att choklad är bra för skälen:)

kul att du har kommit igång med matlagningen. det kanske känns lättare att laga mat på hösten än på sommaren:) man har mer tid :P ha en fortsatt bra kväll:) kram

Monica sa...

Molly, så är det säkert. På sommaren vill man göra annat. Och idag har vi ätit fruktig tonfiskgryta igen, gott! Ha en go kväll själv!