Ekofilosofi

Har börjat läsa nästa bok i litteraturlistan för kurs 2 i Ekofilosofin. "Att ha eller att vara" av Erich Fromm.  Detta är en av hans sista böcker, från 1976, och det är nästan läskigt vad den känns aktuell  (som så många andra av de böcker jag läst på den här kursen...) trots att den har över 30 år på nacken.Han skriver om ägandets livsform - att ha - som vi i västvärlden anammat med hull och hår. För att vara något måste man ha något. Alternativet, enligt Fromm, är varandets livsform - att vara. För att uppnå detta krävs radikala omdaningar av de ekonomiska och sociala ramar vi lever med idag, kanske är det dags nu? 

Lite om ägandets livsform
"Att förvärva, att äga och att göra sig en förtjänst är varje individs heliga och oförytterliga rättighet i det industriella samhället. Var och hur jag förvärvade min egendom eller vad jag gör med den är uteslutande min egen angelägenhet. Så länge jag inte bryter emot lagen är min rätt oinskränkt och obetingad. Detta slag av egendom kan kallas privat egendom , från latinets privare, att beröva, därför att den eller de som äger den är dess enda herrar, med full makt att beröva andra möjligheten att använda eller åtnjuta den." Intressant, privat blev plötsligt ett rätt så fult ord... 

"Fastän privat äganderätt betraktas som en naturlig och universell kategori, är den i själva verket snarare undantag än regel om vi tar hela mänsklighetens historia (inklusive den förhistoriska tiden) i betraktande, och särskilt de kulturer utanför Europa, där ekonomi inte var den viktigaste saken i livet. " Intressant igen, och vi som går här och tror att det här är självklart...

Lite om varandets livsform
"Varandets livsform kräver oberoende, frihet och ett kritiskt förnuft. Dess viktigaste kännetecken är aktivitet, inte i meningen yttre aktivitet, att vara igång, utan inre aktivitet, det produktiva användandet av våra mänskliga krafter. Att vara aktiv betyder att ge uttryck för sin förmåga, för sina talanger, för den rikedom av själsförmögenheter som varje människa är begåvad med - fastän i varierande grad. Det betyder att förnya sig, att växa, att vara  öppen, att älska, att ta sig ur det isolerade jagets fängelse, att vara intresserad, att "ha lust", att ge." 

Om man kunde väga ovanstående texter på en våg så känns det som om texten om ägandets livsform skulle vara tung, klibbig och inåtvänd och texten om varandets livsform fjäderlätt, luftig och inbjudande på nåt vis! Och det är lite sånt som gör att jag köpstoppar, ägandet känns i mångt och mycket besvärande även om det finns massor med ägodelar jag inte alls är benägen att göra mej av med! Jag är nöjd om min ägande-till-varande-process hinner komma en bit på vägen i det här livet, får väl ta vid där jag slutade i nästa så småningom!

Kommentarer

Martin sa…
Jag kom och tänka på vad den gamle Rouseau en gång skrev. Det kanske ligger någonting i det.

"Den första månniska som inhägnade ett stycke mark, kallade det för 'sitt' och hittade en annan människa dum nog att tro honom, han uppfann den privata egendomen och all olycka och misär i världen".
Martin sa…
Jag tycker mycket om Monicas blogg och alla ni i kretsen kring henne. Ni skriver om livsviktiga saker som betydligt fler borde få ta del av, tycker jag. Hur ska vi nå ut till fler?

Ikväll gjorde jag ett tappert försök att få fler läsare till min blogg. Jag skrev några nonsensinlägg på Blondinbellas blogg som legat överst på bloggtoppen sedan jag började blogga för snart ett år sedan. Jag länkade till min blogg och oj vad mina besökssiffror steg. Risken är dock stor att besökarna är av högst tillfällig karaktär. Blondinbella och jag står ju mycket långt ifrån varandra värderingsmässigt och säkert hennes läsare också.:)

Har ni fler knäppa förslag?
Monica sa…
Som det ser ut nu så kommer jag att få en bra chans nästa vecka, jag återkommer...
Monica sa…
Och för tusan, tack för komplimangen Martin!
rekobloggen sa…
Helt okej att länka till Rekobloggen! Jag länkar tillbaka!
Malin sa…
Nu blir jag nyfiken Monica... Tack för alla fina kommentarer från dig. Jag gör mitt bästa för att vidga kretsen av läsare åt er. Ni ger hopp för mänskligheten och vidgar många vyer. Jag börjar själv bli trött på all ytlig ovilja till djupare livsmening. Jag är kanske inte så ensam om det som det ibland verkar;)
Björn sa…
Att uppmana sig själv och andra att bara vara är provocerande. På ett bra sätt tror jag.
Med Fromms termer är det väl dominansen av ägandets livsform som utmanas.

Tack för boktipset och dina reflektioner.

Jag börjar genast tänka på ägandets livsform och nära relationer ...

Etre et avoir - en fin film för övrigt.
Monica sa…
Björn, jag tittade in på din hemsida och fick mej en tankeställare. Det där "mentala intryck som jag laddar mitt sinne med", det är en typ av konsumtion som VERKLIGEN behöver lite översyn... Tack!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar