13 december 2008

Hygienfanatism och tvätthysteri

Äntligen har det kommit lite snö. Väldigt lite. Det blir åtminstone lite ljusare i vintermörkret. Sjön ser nu riktigt kall och inbjudande ut, det är nu det börjar bli riktigt härligt att bada bastu! Får se om nån mer är sugen framåt aftonen...

I veckans "Stil" i P1 undersöks vårt förhållande till rena kläder, och kroppar, genom tiderna. Tvättmaskinen är numera en självklarhet och vi kan knappt gå förbi den utan att passa på att köra en tvätt. Så har det inte alltid varit. Dels var tvättandet ett tungt arbete och dessutom ansågs det rent ohälsosamt att tvätta sig med vatten. Nu har vi gått från lortgrisar till fullfjädrade hygienfanatiker. Hur blev det så? 

Vi ägnar oss numera åt att tvätta sönder våra kläder och dessvärre även miljön. Vi tycker en hel del om hur mycket miljöpåverkan klädtillverkningen har men den är ändå bara en liten del av totalen, allt vårt tvättande står för den största delen. Alldeles i onödan. Vi är så livrädda att nåt skulle kunna vara i närheten av att vara smutsigt så vi tvättar nästan i förebyggande syfte. För säkerhets skull. Ca 7% av det vi tvättar är egentligen smutsigt...

Plötsligt inser jag att det här med att välja ekologiska kläder är en väldigt bra början men sedan gäller det att följa upp med en vettig klädhantering även hemma. Förr vädrade vi kläder, nu åker dom i tvättmaskinen istället. Vi tvättar också rent allmänt på alldeles för höga temperaturer, det mesta går bra att tvätta i 30 grader och vid högre temperaturer bara ibland. 

Den största miljöboven är kläder tillverkade av konventionellt odlad bomull, välj alltså ekologiskt! Det finns numera riktigt snygga kläder som är tillverkade av ekologisk bomull och de behöver inte alls se ut om om man "stickat sin egen musli".

Välj ekologisk bomull, tvätta betydligt mindre, tvätta i lägre temperaturer och tänk till runt din klädkonsumtion!

8 kommentarer:

Gubben sa...

Här har vi säkert en halv meter snö nu!
Trevlig lucia!

Monica sa...

Ooooh, den som ändå finge skotta lite snö... Trevlig lucia själv Gubben!

morsan sa...

För att inte tala om alla dofter från de starkt parfymerade tvättmedlen. Inte doftallergiker själv men kan ändå tycka att det är lite äckligt.

Monica sa...

Morsan, prova indiska tvättnötter. Jag har kört med det rätt länge nu och tycker det fungerar bra! Läs mer här http://tagganer.blogspot.com/2008/05/indiska-tvttntter.html

Molly sa...

hej monica!
hoppas att allt är bra med dig och att din helg har varit bra!:)
jag tänkte önska dig en bra kommande vecka :) ta hand om dig!:)
kram!

Monica sa...

Tack Molly, same to you! :)

Martin sa...

Intressant infallsvinkel! Mina finare tröjor tvättar jag i 30 grader och de verkar ha en närmast oändlig livslägnd. Samma gradantal borde kanske även räcka för andra typer av klädesplagg. Jag ska prova.

Runt sekelskiftet 1900 blev "hel och ren" ett samhällsideal. Vid mitten av 1900-talet så skulle hemmafruarna närmast vara hygienkemister. Man vill bort från lort-Sverige, men det gick till överdrift. Om dessa värderingsförskjutningar går det att läsa i de utmärkta böckerna "Den kultuverade männsikan och "Älskade pryl".

Monica sa...

Martin, skall lägga dessa böcker på minnet. Hinner dock inte läsa NÅT annat än kurslitteratur just nu, det är MYCKET!