Lågenergilampor

Så är man då hemkommen igen från ytterligare en livgivande helg tillsammans med ekofilosofigänget. Som vanligt hade vi långa, härliga diskussioner om precis vad som helst, lika kul som vanligt! Dessutom fick vi oss en portion vetskap om maorisk kultur, serverad av underbara Erena som är minst sagt en tvättäkta maorier. Jag fascinerades av hennes energi, den kändes väldigt annorlunda emot den vi nordbor har på nåt sätt. 

På förekommen anledning halkade vi in på ämnet belysning - glödlampor och lågenergilampor. Jojo, här tror man att det är fiffigt att byta de gamla glödlamporna emot lågenergilampor men se det är inte helt komplikationsfritt. Dels innehåller dom en liten men dock mängd kvicksilver och dessutom har elallergiker mycket mer ont av lågenergilamporna än de vanliga glödlamporna. Dessutom flimrar de på ett sätt som kan göra vem som helst stressad och sjuk. Så säg den glädje som varar. Här har man köpt hem ett förråd med lågenergilampor och känner sig skitnöjd, bah! Varför har man hastat fram beslutet om glödlampans död i EU istället för att invänta lysdiodlampans utveckling som är både mer miljövänlig och mer långlivad?

Nu blir det ännu viktigare att göra rätt med sina uttjänta lampor, det ska bli intressant hur lösningen på det kommer att se ut. Det får ju inte vara så krångligt som nu, dvs att glödlamporna skall dumpas i elektronikavfallet. På soptippen.

Tydligen är det så att det finns lågenergilampor av olika kvalitet och givetvis skall man välja de av hög kvalitet. Då undrar en lågenergilampsnovis genast, hur vet man det då? 

Sedan kan man ju vända på saken också, måste vi ha så mycket belysning? Kanske skulle vi istället tänka över vilka lampor vi faktiskt behöver och vilka vi bara "vanetänder"? Jag kan nog spontant känna att det finns lampor jag skulle kunna släcka om jag skärpte till mig en smula. 

Lyssna på Studio Ett idag där ämnet lågenergilampor avhandlas.

Kommentarer

Johan C sa…
Jag börjar lära mig att det är skillnad på lågenergilampa och lågenergilampa. IKEAS är billiga, men det tar tid innan de lyser fullt, och skenet är kallt.

Utvalt skrev om lågenergilampor som är varmlysande och dimbara för ett tag sedan: http://utvalt.blogspot.com/2008/12/dimbara-lgernergilampor.html

För egen del tycker jag att jag behöver mycket ljus. Jag tror att jag mår bättre av det. Men vi har tänkt att sätta in rörelsedetektorer i flera rum, så som toa och hallar. Då slås det på rejält ljus när man behöver, men man glömmer det aldrig på. det slår ju av sig självt.
morsan sa…
Jag som lider av migrän har svårt för ljuset från lågenergilamporna. Jag har det i hallen för den lampan lämnar jag på när vovven är ensam hemma. Utebelysningen är också lågenergilampor. För övrigt släcker jag hellre när jag inte vistas i rummet.
krylbo sa…
Jag måste säga att jag har minst 10st LED-lampor hemma. Fungerar kanon, men inte som huvudbelysning i köket kanske. Dä är dom inte riktigt än.
Men alla "prydnadslampor" och fönsterlampor är LED och en del arbetsbelysning. 2st LED-spottar ovanför datorn (tänder nästan alltid bara den ena an dom två).
Även i hallen är det LED i taket, så kan det lysa utan att man behöver få dåligt samvete. Finns ganska billiga LED-lampor nu på Jula och Clas Ohlson o sådana ställen.
Åsa! sa…
Jag lägger alla trasiga glödlampor i en kartong i förrådet tillsammans med annat smått och gott som går att återvinna. Sedan kör jag iväg med det till återvinningen när det samlat på sig lite lagom sådär. Det funkar utmärkt! Idag blev det tillökning i kartongen med min grässax som legat i komposten hela vintern. Undrade just vad den tagit vägen...
Martin sa…
När jag läste till miljinformatör på arbetet för några år sedan fick vi lära oss att lågenergilampor från Osram och Philips var bäst. Vet dock inte om det gäller fortfarande.
Martin sa…
Hittade just ett test där fortfarande Osram och Philips ligger i topp. Se
http://www.testfakta.se/img/2008/1/10/23592.pdf

Ha det gott!
Monica sa…
Johan, skall kolla länken. Det där med rörelsedetektorer är ju en bra idé!

Krylbo, skall kolla det där med LED-lampor lite mer.

Åsa, det är just det där med ett lätt tillgängligt utrymme. Slarvar ibland måste jag erkänna... Synd på häcksaxen!

Martin, tack för infon!
krylbo sa…
Jag kanske ska nämna för dom som inte sett LED-lampor att dom drar mellan 1W och 1 1/2 (en och en halv) Watt.
Går inte att dimma.
Lågenergilampor funkar inte överallt, inte i dimmer, inte i trädgårdslampor och sånt..
Monica sa…
Hannele, ja dom har tydligen sina begränsningar.
krylbo sa…
Jag har nyss köpt en lågenergilampa som jag har i köket som är dimmbar!
Den behöver ingen dimmer, utan den har det inbygt. Med vanliga lampknappen på väggen så styr man vilken ljuseffekt man vill ha (genom att stänga av och sätta på snabbt så börjar lampan dimma, sen släcker man lampan när den är i den nivå man vill ha och därefter håller den den nivån på ljus. Tills man dimmar igen). Maxeffekten var också högre än en vanlig billig lågenergilampa, tror det var 16W.
Verkligen kanonbra tycker jag!
Monica sa…
Krylbo, det låter dyrt... Är det det?
krylbo sa…
Ja, dom är är rätt dyra än. Men om man tittar på LED-lampornas otroliga prisras det senaste året så borde även dom här sjunka ganska ordentligt hoppas jag.
Jag fick min i födelesedagspresent, men vet att den kostar ca 250kr. Jag tror att den är från Jula eller Rusta.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp