Satsa våra skattepengar smart!

Bild alltomvetenskap.se
I DN idag står att läsa om en utredning som beställts av branschorganet Svensk Vindenergi där det framgår att en utbyggnad av inhemsk vindkraft skulle generera 12 000 nya jobb fram till år 2020. Energimyndighetens mål är att landets vindkraftverk ska ha tolv gånger större kapacitet 2020 jämfört med idag. Utbyggnaden idag går för sakta för att detta mål skall nås och vad är då lämpligare i dessa tider än att sätta lite fart på den! Utöver alla jobben skulle det inbringa 35 miljarder i försäljningsinkomster, det är väl något att vurma för. Bättre lägga sina pengar på smart energi som ersätter mindre smart än att lägga dem på sådant vi klarar oss utmärkt utan. Så snälla regering, vore det inte bättre att putta in lite resurser i vindkraftsindustrin och därmed skapa nya jobb där än att stötta en bilindustri som kanske faktiskt i nuvarande form rentav överlevt sig självt?

Kommentarer

Annie sa…
Det kanske är helt feltänkt av mig, men folk som jobbar som montörer på volvo borde väl utan större svårigheter kunna jobba som montörer för vindkraftverk. Just det här efterlyser jag! Bygg nu när det är lågkonja och billigt och skapa nya arbetstillfällen samtidigt som vi får en grönare energisektor.
Monica sa…
Yes, yes, yes! Passa på och gör nåt som är "åt rätt håll"! Precis så tänker jag också.
Anonym sa…
Jaa! Satsa våra pengar smart!!
Men, vindkraft är inte ett något att lägga pengar på.
Vindkraft är bara en inne-trend.
http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm <-- med en sån dåligt tillänglighet kommer vi aldrig att kunna hålla vårat samhälle fungerande.
Alternativa energikällor är ett måste, och vindkraft gillar jag. Att de finns i mitt synfält får jag ta.

Du, jag gillar att du skriver om viktiga saker:)
Monica sa…
Anonym, andra förslag?

Peace in mind, ett stört synfält är bättre än en störd miljö! Och tack! :)
ABsolut ett glasklart val. Men då måste vi ju också visa att vi vill ha det! Alltså välj el smart. Naturskyddsföreningen i Uddevalla bytte bolag och har nu vindkraft till stugan på Bassholmen (kolla in den den går att hyra)
Vi har Fjärrvärme hemma men gjorde elval till hushållselen och det blev vindkraft. Vi måste välja.
[Ironi]

Jag vet en alternativ energikälla. Den ger rätt lite utsläpp... och kan drivas på biobränsle.

Vill ni höra?

Min cykeldynamo! Jag sätter mig på cykeln och trampar och så blir det ström. Bra va! Knappt någon miljöpåverkan heller.

[/ironi]

Ok... det är ett litet problem med denna energikälla: den levererar inte tillräckligt mycket energi, när vi behöver det. Och det var precis detta som "Anonym" ovan ville visa på med sin länk.

Låt oss ta den igen och begrunda vad det är vi ser här.

Detta är en graf över vindkraftsproduktionen i Sverige de senaste 30 dagarna. Installerad effekt är nästan 700 MW. Detta ger ett teoretiskt dygnsmax på 16 800 MWh (700MW * 24h).

Hur ofta ger våra vindkraftverk så mycket?

Svar: aldrig.

Vad ligger vindkraften på de sämsta dagarna?

Svar: 3%... så illa var det exempelvis igår.

Energi är färskvara. Bäst-före datum är ca 2 sekunder efter det att energi producerades.

Räkneövning: En ny kärnkraftsreaktor har en installerad effekt på ca 1000 MW. Hur många vindturbiner @ 3 MW (det är rätt stora verk) behövs för att motsvara denna, om vi dessutom måste täcka upp för att dess turbiner ibland inte levererar mer än 3% av installerad effekt?
Monica sa…
Fritt hur hjärtat, sant. Jag har också valt miljövänlig el.

Michael, din dynamo är inte så dum! Alstra energi samtidigt som du får motion. Perfekt! Det är dags att se över det s k energibehovet istället för att bara se till hur vi ska tillgodose detta sk behov... Nog verkar det som om vindkraften ändå har en framtid annars borde hela utbyggnaden stannat efter första snurran kan man tycka... Och kärnkraft... Hm...
Åsa! sa…
Det finns ju faktiskt dom som tillverkat egna vindkraftverk och klarar sin hushållsel på det. Nu lever de säkerligen energisnålt, men det är ju inget fel i det... Nog behöver vi nytänkande i alla former, men det är stora ekonomiska intressen, som tex i oljeindustrin. Det är klart att dom inte vill ha andra drivmedel att konkurrera med, det säger ju sig självt!
Michael, din dynamo är inte så dum! Alstra energi samtidigt som du får motion. Perfekt! Det är dags att se över det s k energibehovet istället för att bara se till hur vi ska tillgodose detta sk behov...

Varför? Finns det något som är ett inneboende fel med att konsumera energi? Om behovet kan tillgodoses på ett hållbart sätt, varför skulle vi då minska konsumtionen?

Nog verkar det som om vindkraften ändå har en framtid annars borde hela utbyggnaden stannat efter första snurran kan man tycka... Och kärnkraft... Hm...

Enligt samma resonemang skulle vi alla fortfarande använda ångmotorer. Vindkraft har hängt med oss i århundraden nu. Men precis som ångmotorn är det kanske dags att lägga ned om det är så att energiformen är för opraktisk.

Det finns ju faktiskt dom som tillverkat egna vindkraftverk och klarar sin hushållsel på det.

Hej Åsa... kul att du tittar in efter det att diskussionen om energi blev så besvärande att du tog bort den.

Javisst finns det de som klarar sin hushållsel på vindkraft. Att vindkraft inte har en niche att fylla har jag inte sagt något om. Visst har vindkraft en viss plats. Så även solkraft, geotermisk energi, muskelkraft... alla energiformer har en plats någonstans.

Men ingen energiform har sin plats överallt. Precis som att kärnkraft inte kan driva min cykellampa så kan min cykeldynamo inte förse oss med basproduktion för hela landet. Och det kan inte vindkraft heller.

Nog behöver vi nytänkande i alla former, men det är stora ekonomiska intressen, som tex i oljeindustrin. Det är klart att dom inte vill ha andra drivmedel att konkurrera med, det säger ju sig självt!

Ah... den evigt återkommande konspirationsteorin om hur Big Oil™ håller tillbaks all teknikutveckling...
Monica sa…
Åsa, håller med!

Michael, vilket engagemang! Jag vidhåller, se över behoven! Vi producerar massor med energi som går åt till en hel massa saker som vi skulle må mycket bättre utan, det tror jag många har förstått. Och konsumera mera, tja, lite otidsenligt kanske...? Och det där med teknikutveckling, är det alltid av godo? Bara för att något är möjligt måste man inte göra det. Ibland kan det vara smartare att avstå. Vill också påpeka att jag själv jobbar i ett högteknologiskt yrke...
Låt det inte vara osagt att jag inte tycker att vi skall energieffektivsera. Att använda energin smart är alltid bra. Det är kanon för ekonomin både på mikro- och makronivå. Så som kärnkraftsvän tycker jag definitvt att energieffektiviseringar är av godo!

Men frågan vi diskuterade är: kommer energi-effektiviserningar att minska vår totala energikonsumtion?

Svar: Nej

Det har varit känt i över 140 år nu att effektivt och smart användande av energi ökar den totala konsumtionen.

Dessutom Monica... du har ca 1 miljar kineser och 1 miljard indier som nu står inför löftet om en snabb ökning av levnadsstandarden. Vad vill du säga åt dem? "Nej, ni får inte... för jag vill hellre att ni sparar än använder något annat än vindkraft"? Lycka till...
Monica sa…
Michael, det är inte vad som är kanon för ekonomin som är det avgörande, det är vad som är kanon för naturen. Utan natur - ingen ekonomi och inget annat heller för den delen.
Och din poäng är vad? Att vi inte skall energieffektivisera för att det är bra för ekonomin? Jag vet inte riktigt vad det är du invänder mot.

Frågan kvarstår: kommer smart och snålt användande av energi att minska vår total-konsumtion?

Svar: NEJ... för när energikostnaderna skjuter, då använder folk mer.

Att mena på att miljöfrågor inte har med ekonomi att göra är ungefär lika verklighetsfrämmande som att säga att sjukhus inte har med hälsa att göra. Allt handlar om ekonomi. Vi kan inte genomföra åtgärder för att bevara planeten i gott skick utan att eknonomi blir inblandat.

Och frågan kvarstår: stora delar av världens befolkning upplever just nu en kraftig höjning av levnadsstandarden. I och med detta kommer de att förbruka mer energi. Vad vill du säga åt dem? "Sluta!!! Återgå till det liv ni hade för jag tycker inte ni skall förbruka energi!". Försök det och du kommer snabbt att lära dig vad "Far åt pipsvängen med dig!" heter på Mandarin och Hindi.
Monica sa…
Michael, förra året hade vi blåst hela årets samlade resurser 23 september. Det är inte fråga om att miljontals kineser och indier skall göra samma misstag som vi, så den datumen flyttas ännu längre bakåt, det är fråga om hur vi ska rätta till vårt misstag. Lösningen på detta lär vara långt bort så länge vi inte kommer till insikter som leder åt det hållet. Jag förstår att du är fullkomligt outtröttlig i den här intressanta diskussionen men det är inte jag. Nu sätter jag punkt för jag behöver MIN energi till annat och andra läsare har nog tröttnat för längesedan.
Att sticka från diskussionen var precis samma sak som Åsa gjorde när jag diskuterade frågan med henne. HJon till och med raderade diskussionen från din blogg.

Hur kommer det sig att så fort man börjar ställa vindkraftsvänner mot väggen och de ber dem att visa på att vindkraften klarar av de höga förväntningarna så blir det tyst! Är inte det märkligt?

Jag frågar er om era egentliga invändningar om kärnkraft, eller om ni har räknat på om vindkraften klarar av att ersätta fossila bränslen... och det blir samma sak varje gång:

"NäNuOrkarHagInteDiskuteraDetHärLängreHejDåååååå!!!"

Händer samma sak varje gång. Så fort man ber folk tänka till om de de säger... då var det visst något viktigare som hände, typ Idol eller Big Brother eller om Viktoria Verkligen tänker gifta sig med Daniel eller gudvetvad...
Monica sa…
Michael, det var väntat, jag skulle kunnat skriva de raderna åt dig... Tack för diskussionen och välkommen åter!
Martin sa…
Jag vill bara påminna om att den totala elförbrukaningen i Sverige har stått stilla de senaste åren trots en kraftigt ökad tillväxt. Se statistik

http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans/Elanvandning_i_Sverige/

Vindkraftverk passar för övrigt utmärkt ihop med vattenkraft. När det blåser lite släpper man på mer vatten och när det blåser mycket kan man låta vattenmagasinen fyllas.
Monica sa…
Martin, glädjande! Det visste jag inte. Om vi då tillåter oss att tänka den där tanken om att ständig tillväxt är en omöjlighet, då kommer energiförbrukningen att minska radikalt framöver... Låter bra...
Heh, ja statisk går att läsas som fan läser bibeln. :)

För den som vill ha en mer komplett bild av hur energiförbrukningen ser ut i Sverige och har gjort sedan 1970 rekommenderar jag energimyndighetens årliga rapport.

Där ser man att saker och ting har gått upp och ned... men trenden är i uppåtgående. Att det då ligger still i några år säger rätt lite i det stora hela.
Martin sa…
Jag talar om elförbrukningen. Den totala energiförbrukningen har däremot gått upp, inte minst på grund av ökade vägtransporter som i dagsläget slukar fossila bränslen. Här ligger den stora utmaningen, som vi ej kan lösa med fler kärnkraftverk. Att elanvändningen gick upp på 80-talet hänger samman med att många villaägare konverterade från olje- till eluppvärning.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp