Välkommen till paradiset!

Bild tripadvisor.com
Vi reser allt oftare, allt längre bort, vi reser för att "komma ifrån", för att det är billigt. Vi reser och vet inte alltid varför. Igår hade dottern med sig en
artikel ur DN hem från skolan. Hon går på Globala Gymnasiet i Göteborg, ett samhällsprogram med globalisering i fokus. Den handlar om en bok som Jenny Dielemans och Shahab Salehi skrivit om turism. "Välkommen till paradiset. Reportage om turistindustrin". Hittade även en artikel i Expressen. Uj. Trist läsning. Författarna ifrågasätter turismen och visar dess verkningar på de platser den tar i besittning. Artiklarna har ett halvår på nacken men känns inte mindre aktuella för det. Dom är lite sega att klicka fram, ligger väl djupt ner i nåt arkiv.

"Vi säger att vi åker utomlands för att vidga våra vyer, men det är inte vi som förändras mest utan resmålen. Den som reser kommer oftast tillbaka precis likadan som förut medan resmålet har fått ändra karaktär helt, det är folket där som lärt sig nya språk och fått anpassa sin kultur, sitt landskap och sitt sätt att tänka. Vår tid präglas av lättheten att förflytta sig - för dem med pengar - men omöjligheten att verkligen resa någon annanstans; eftersom alla resmål redan gått turistens önskningar till mötes."

På Gran Canaria anmodas folk att inte slösa med sitt kranvatten och samtidigt planeras det arton (18!) nya golfbanor!

På många platser har invånarna inte ens rätt att beträda sina egna stränder, för trots att turister söker sig till fattiga länder gillar de inte att bli antastade av försäljare.

Det man ofta tänker, i alla fall jag, är att de där fattiga länderna behöver turismen för sin försörjning men ack, Dielemans visar att det mesta av inkomsterna försvinner utomlands, t ex  från Thailand 70% och Karibien 80%. Va...! 

Och sedan har vi det där med koldioxiden. En resa till Thailand släpper ut mer koldioxid per person än vad som är lämpligt att samma person släpper ut på ett helt år, totalt...

Då jag läst färdigt artikeln gick jag raskt in på Bokus och beställde boken. Nu när jag får. Måste läsa... Återkommer när jag gjort det...

Kommentarer

Vatten för alla golfbanor och swimminpoler har blivit ett problem. Inte klokt. Själv har jag inte varit i såna varma länder.
Monica sa…
Hannele, jag har sagt upp mitt medlemskap i golfklubben. Känner mer och mer vilken konstlad sysselsättnig det är. Har heller aldrig rest så där långt, dock till medelhavet några gånger under årens lopp men nu för tiden längtar jag inte ett dugg.
Den bästa resan är den du gör inom dej själv;-)...
Malin sa…
Skulle precis säga det som Ulrika skrivit; Res inåt! Länken kan dock inte köpas för pengar ;-)
Monica sa…
Instämmer såååååå mycket! Och ju mer man reser inåt desto mindre längtar man bort, bort till vad då? Och framförallt, från vad då?
Åsa! sa…
Nog är det tänkvärt... Att turistländerna anpassar sig efter turisterna, och inte tvärt om... Jag bor på en turistö och tycker inte alltid om vad det innebär för vår ö. Ofta får pengarna styra, alltför många trånar efter rika turister, de som spenderar pengar. Jag tycker att vi på Gotland borde värna om den lilla turisten. De som kommer hit för att njuta av det unika med vår ö. De som ser värdet och är rädda om naturen.
Flådiga hotell, barer och exploaterade stränder det finns på så många andra ställen...
Kanske finns plats för båda, jag vet inte, men just nu har trenden varit lyx, lyxigare, lyxigast. Kanske ändrar lågkonjukturen på detta?
Monica sa…
Åsa, nästan som nån slags prostitution... Hur låter det...? Den där finanskrisen kanske kan rätta till ett och annat här i världen?
Pumita sa…
Jag har läst om boken många gånger men inte vågat ta den i min hand för jag vet att jag skulle bli väldigt ledsen. Jag vill så gärna tro att mitt enkla leverne till vardags kompenserar mitt resande. Förnekelse kallas det.

Och precis när jag hade skrivit detta för ca två timmar sedan gick strömmen! It´s a sign!! En knäpp på fingrarna helt klart. Jag satte mig i soffan med en pannlampa, läste en bok och kände mig skyldig.
Monica sa…
Pumita, jag kom att tänka på dig när jag skrev det här inlägget och undrade hur du skulle reagera. Och jag lovar, jag är inte ute efter att ge någon dåligt samvete, bara tänka till! Och det finns dom som lever för bedrövligt till vardags OCH reser långt flera gånger om året, jag känner några stycken... Ha det gott i soffhörnan!
Även jag lever i en viss förnekelse. Jag vill kunna resa då och då. Hoppas som pumita att övrigt leverne kompenserar det. Andra semestrar i Thailand jag på Bassholmen. I ett omodernt torp med varken vatten eller toa. Men någon gån vart tredje eller fjärde år far vi till Grekland.
Thailand skulle ajg aldrig åka till Jag var på kurs och lärde om hur Thaioändarna misshanladr sitt eget folk, och de i grannländerna. För att tillgodose turister. Man ödelägger floder i grannländerna för att få el, men inte i det egna landet, turisterna får ju inte se. Det är ingen demokrati över huvu taget men dit åker svenskar och älskar det vänliga folket. Jag fattar inget!!
Har skrivit om detta ett par gånger på min blogg men utan kommentarer.
Monica sa…
Fritt ur hjärtat, konstigt att ingen alls reagerar. Inte jag heller uppenbarligen, om det nu varit på senare tid förstås. Thailand har blivit vår "lekstuga", det är för djävligt! Dit kommer jag heller aldrig att åka, åtminstone inte som turist.
Rune sa…
Kompensation är något jag läser ofta. Vi ska klimatkompensera för resandet. Vi ska kompensera bort vårt dåliga samvete för att sedan kunna släppa det och ta den där resan. Precis som du skrev i ett tidigare inlägg om vem som lever mest miljövänligt, har vi för mycket pengar som vi spenderar på fel saker.

Jag skrev faktiskt ett inlägg om just "Välkommen till paradiset". Egentligen ska man väl inte bli förvånad över hur utnyttjade andra människor blir, för vårt eget nöjes skull. Som den cyniker jag är tror jag alltid det värsta, men att det skulle vara så illa förstod jag inte.
Martin sa…
Det finns så mycket att utforska i vår närmiljö. Man behöver inte åka runt halva vårt klot för att upptäcka nya saker. Låna några böcker om din lokalhistoria, sätt dig på cykeln eller packa ryggsäcken och du kommer upptäcka fantastiska saker som du trodde inte fanns. Och du får mation på kuppen...

Men den inre resan slår förstås allt...även om den inte ger så mycket kondition.
Pumita sa…
Ingen skugga faller över dig. Dåligt samvete hade jag redan innan och det är säkert bara nyttigt.

Till mitt försvar vill jag säga att jag reser mycket enkelt, stöder lokala småföretagare, bor aldrig på vräkiga hotell osv. Det är flygresorna som är min last.

Det finns mycket att se och uppleva på nära håll men att jag åker långt bort nu beror att jag spar det andra till senare när jag är för gammal för att orka nåt annat.
morsan sa…
Funderar ibland på att den som säger sig älska att resa väljer det snabbaste ressättet (flyg) för att ta sig fram. Är det inte så att man älskar att vara någon annan stans men INTE vill just RESA? Att ta sig från en punkt till en annan kan ju innebära något väldigt positivt om man tar det lugnt och upplever färdvägen. Träffar människorna och ser vyerna. Uppenbarligen är det inte resorna ändå som intresserar. Kanske finns det ändå en ny marknad för miljövänligt resande med t.ex tåg. Stopp och upplevelser under resan. Kanske en affärsidé!
Pumita sa…
Jag känner många människor som älskar att RESA och se nya platser och träffa intressanta människor. Även jag tillhör dem. Det bästa sättet att flytta på sig ur det perspektivet är att åka buss och tåg. Då händer det alltid spännande saker. Visst är det jobbigt också ibland, t.ex. när man åker 17 timmar i sträck, men det är det värt. Däremot att ta sig över Atlanten i båt ser jag inte som ett realistiskt alternativ. Jag har inte den tiden... och inte tålamodet heller. Dessutom skulle det inte ge mig så mycket.
Monica sa…
Rune, för mycket pengar (gäller givetvis inte alla) är nog en stor del av problemet

Martin, det är en underbar sak att upptäcka "det stora i det lilla", t e x sitt närområde med hjälp av cykel som du skriver!

Pumita, väldigt många är inte intresserade av att RESA, de bara kallar det så. De vill komma till ett varmt, exotiskt och billigt ställe där de kan leva lite som kungar. Ju fortare desto bättre. Det är inte alls svårt att inse att du INTE tillhör den kategorin!

Morsan, just det. "Visst finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd" (Karin Boye). Stämmer med mycket i livet!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp