1 februari 2009

Dunindustrin under luppen!

Bild utb.halmstad.se
Gäss kan vara väldigt trevliga. Och respektingivande om dom sätter den sidan till. Respektingivande är dock inte det gässen utsätts för i dunindustrin. De plockas levande och pinan de får utstå är rena tortyren. Gässen plockas första gången när de är åtta veckor gamla och de som överlever plockas tre gånger till innan de går till slakt. Efter döden plockas de en sista gång. Vilket ansvar har de svenska företagen som köper dunet? TV4 ringde upp slumpvis valda företag i dunindustrin och frågade om de levererade dun från levande fåglar. Bara ett på tio svarade  nej... Här är listan. Läs om denna vämjeliga djurhantering i Aftonbladet. Och titta gärna på Kalla fakta i TV4 i kväll 19.20!

11 kommentarer:

Fritt ur hjärtat sa...

Mest ofattbart är väl att man själv inte tänkt tanken! Jag bannar mig själv! Har EKOtäcke men hur är det med dunen då... varflör har jag inte frågat?
Jag har förutsatt att det är döda djur som blir stoppning och dessutom mat eller så...

Monica sa...

Fritt ur hjärtat, hur lätt är det att tänka på ALLT! Jag tycker ofta jag upplever just det, att VARFÖR har jag inte tänkt tanken ens? Förmodligen för att det inte finns i ens sinnevärld att det kan gå till på t ex det här viset. Det är inte varken kul eller lätt att hela tiden vara misstänksam!

Maria sa...

Finns en enkel lösning: sluta köp duntäcken och dunjackor för gott så räddar du djuren undan djurplågeri!!

Gerda-Thyra sa...

Ja usch...jättegräsligt! Och i min "rosa-luddiga dunfjunshjärna" har TANKEN inte föresvävat mig ens en gång... suck... jag har naturligtvis också tagit för givet att pippifåglarna slaktas för mathållning och efter döden plockas på sina fjädrar och dun för fyllning i täcken, kuddar och jackor...!
Jag kommer aldrig mer att köpa dunfyllda sängkläder eller jackor!

Monica sa...

Maria, har inte gjort det på länge. Men, det är de där med kuddar... Har jättesvårt för syntetkuddar, det blir varmt om öronen. Gäller att vårda de man har...

Gerda-Thyra, precis så har jag också tänkt, att det skulle kunna gå till som det uppenbarligen gör fanns liksom inte på kartan...

Märta Mazarin sa...

Gäss är sällan trevliga :) Men de ska slippa plågas.

Monica sa...

Märta, jag hade en gång två som var det faktiskt! I alla fall tyckte jag det...

Anonym sa...

Överjävlig grymt och må dom som plockar dessa fåglar samt företagen som tjänar pengar på detta djurplågeri brinna sakta i helvetet samt företagen gå i konkurs!

Greta

Monica sa...

Greta, vämjeligt var var det var att se! Aldrig, aldrig kommer jag någonsin mer att ens snegla åt en produkt med dun i!

mo sa...

Människor plågar som ingen annan! Du är kanske oskyldig men i det stora hela motbjuds jag av min egen art!

Monica sa...

mo, håller med. Det känns skämmigt att vara människa ibland...