Odlad lax

Bild mjay.se
Lax har i och med de allt mer frekventa fiskodlingarna, framför allt i Norge, gjort en klassresa från lyxmat till var mans middagsmat. Den odlade laxen presenteras många gånger som havets räddning då många fiskarter är så utfiskade att deras existens är hotad. Flera stora undersökningar visar att sedan 1950 har 90% av fiskarna över 50 cm försvunnit ur haven. 75% av bestånden är antingen utfiskade, överfiskade eller fiskade till sin biologiska maxgräns. Detta faktum har alltså gett den odlade laxen ett rejält uppsving. Enligt professor Daniel Pauly, en av världens främsta experter på fiske, riskerar nu istället foderfisket att tömma haven på fisk. 

Uppdrag granskning 25/2 visade verkligheten med laxodlingarna. Ju mer odlad lax vi äter desto mer fisk försvinner det alltså ur världshaven. Det går nämligen åt ca 2,5 kg vildfisk för att "föda upp" ett kilo odlad lax. Ebberöds bank alltså. Dessutom är energiåtgången för uppfödningen stor då denna vilda fisk skall fångas, den skall bli fiskmjöl och av det skall tillverkas pellets som sedan skall fraktas till fiskodlingarna. Om du vill se programmet så finns det här.

Det absurda i sammanhanget är att det finns utmärkta sätt att göra denna foderfisk till människoföda direkt, utan att ta vägen runt fiskodlingar men det är så klart inte ekonomiskt lika intressant. Denne Mammon...

Läs mer om fisk på Världsnaturfondens hemsida. Här kan du också ladda ned Fiskguiden där det finns mer att läsa om vilka fiskar man bör äta och inte.

KRAV-märkt odlad lax lär gå fri då den föds upp på mat gjord på fiskrens m m. Men den är dubbelt så dyr... Och den är ju inte lika röd och grann... Den ser nämligen ut som lax gör. Egentligen.

Kommentarer

morsan sa…
Det här hade jag faktiskt inte en aning om! 2,5 kg foderfisk för varje kilo odlad fisk, det är ju vansinne! Tänk att vi alltid lyckas driva varje god tanke in absurdum och göra tokigheter av allt som var bra tänkt från början.
Helt klart är det så att vi måste börja prioritera, med start i den egna plånboken. Har man bara råd, måste maten få kosta...

Tack för att du gör mig uppmärksam på de val jag har.
Beatrice sa…
Jag missade programmet och har ej hunnit se det än men kände till idiotin med foderfisk sedan tidigare. Kanske tog de upp det jag tänker på men jag skriver det ändå =)

Tilapia är en odlad fisk som är vegetarian (alltså ingen fisk som får sätta livet till för att föda upp en annan) och dessutom jättegod. Finns numera hos Coop och kan också hittas hos Netto o Lidl ibland. Fungerar utmärkt att både steka, sjuda och ugnsbaka. Den odlas visserligen på andra sidan jordklotet men det ser jag som en kompromiss i det hela. Änglamark har ju även en krokfångad torsk sedan en tid tillbaka som är jättefin.

Smaklig måltid.
Monica sa…
Morsan, det är inte lätt att vara konsument. Mammon skall alltid ha sitt finger med i spelet och det blir ALDRIG bra!

Peace in mind, ibland känns det som om allt annat går före. Kolla bara dessa ständiga undersökningar, "billigaste matkassen". När ska dom börja jämföra "bästa matkassen"?

Beatrice, det som är skit är att det finns inget Coop i Alingsås! Men tack för tipset. Jag såg faktiskt inte riktigt hela programmet men jag tror inte dom pratade om detta.
Monica sa…
Och Peace in mind, det där med alla valen, det är rätt jobbigt tycker jag. Så fort man valt något man tror är rätt och bra så visar motsatsen sig fortare än en gris blinkar! Och man kan ju inte skita i det precis, många saker är jätteviktiga. Tänk om ideal och sunt förnuft kunde få styra lite mer, nu är det pengar pengar pengar...
Det får ju inte kosta vad som helst..
Monica sa…
Hannele, nej, och man kan välja någon annan mat helt enkelt.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar