Vårt energibehov

Bild greenpeace.se
Jag känner mig arg. Usch. I dessa dagar går diskussionens vågor höga vad gäller vår energiförsörjning. Centern har sålt sig ,"vanligt folk" blundar hårt och verkar tycka det är rätt bra, och Gud allena vet vart vi är på väg. Det pratas om detta som om alla knutar löser upp sig bara vi bygger ut kärnkraften. Och förvaringen av avfallet, ja, det är inget problem, vi har förvaringsplatser där det kan ligga i 100 000 år. Minst. Och då ställer sig vän av ordning frågan, vem i hela friden klarar av att förstå vad som händer på jorden på 100 00 år? Det är en fullständigt ogreppbar räcka år! Vi tycker säkert alla att det där med Jesus och allt han hade för sig begav sig för en hel evighet sedan - det var 2000 år sedan... Och väldigt mycket har hänt sedan dess... Snacka om skygglappar! För ett år sedan var detd dessutom oenighet i forskarleden beträffande förvaringen, har det verkligen hunnit ändras sedan dess?

Och sedan undrar jag en sak till. Väldigt mycket. Vad har vi för energibehov, egentligen? Varför pratar alla bara om hur vi skall kunna tillgodose det energibehov som vi tycker oss ha, det vill säga hur skall vi kunna tillgodose den energikonsumtion som vi har lust att ägna oss åt? För att vi skall kunna upprätthålla den för oss själva helt förödande livsstil som vi tillskansat oss! Vi är trångsynta, lata, osolidariska, egoistiska och ofattbart enkelspåriga! Vi försöker få ett svulstigt krav på energiproduktion att låta som ett reellt behov, allt för att upprätthålla det i grundvalarna sjuka konsumtionssamhället! Och politikerna fegar... Eller tänker inte... Eller fiskar röster... Och sen står dom där självgoda och småflinar åt de som tycker annat, skit är vad det är!

Varför inte vända på det hela och inse att vi har en begränsad mängd energi att göra av med? Det är ju så det fungerar i vilken ekonomi som helst, har man 100 spänn så kan man bara göra av med 100 spänn. Nåja, det är ju inte riktigt sant längre och det ser vi ju också effekterna av... Men i alla fall. Att rätta mun efter matsäcken liksom. "Nu har vi tillgång till så här mycket energi, hur använder vi den på bästa sätt?" Det borde vara något för regeringen att klura på! Att bara producera mer energi när vi tycker att vi behöver mer är som att låta sedelpressarna löpa amok när pengarna tryter...

Läs mer om hur du själv enkelt kan spara energi på Greenpeace´s hemsida.

Kommentarer

ja, och köpa fossila bränslen från Polen och andra länder och ta sej på bröstet, som förra regeringen gjorde... Låta andra ta hand om skiten är ingen lösning heller.
Åsa! sa…
Visst måste vi se över vår energikonsumtion! Det är den enda vägen ut, iallafall vad jag kan se som vanlig dödlig människa...
Monica sa…
Hannele, nej alla sätt att försöka kringgå själva grundproblemet, och dessutom dumpa eländet på kommande generationer, är uselt.

Åsa, kan heller inte se annat. Som det brukar heta "hur svårt kan det vara?"
Anonym sa…
Jag skall leva miljövänligare genom att välja bort Greenpeace.
De är kanske de mest hycklande av alla grupper
i samhället när de letar miljöbrottslingar men själva begår brott för
att göra det.
Monica sa…
APSE, som till exempel...? Jag är tydligen onödigt dåligt påläst om Greenpeace och är nyfiken!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp