Raw Food

Bild melroseway.com
Något som börjar bli trendigt är Raw Food, det vill säga helt vegetarisk mat som inte värmts upp till mer än högst 40 grader. En som skrivit en del om detta på sin blogg är Maria.
Nu är detta inget nytt. Dr Ann Wigmore föddes 1909 i Litauen och kom till USA som 16-åring. I bagaget hade hon en gedigen kunskap om naturen och dess läkekonst genom sin mormor. Vid 50 års ålder hade hon drabbats av allehanda sjukdomar, bl a tjocktarmscancer, och hon utvecklade på grund av (tack vare...?) sin egen stora ohälsa "Levande föda" som hon reste runt i världen och informerade om. 1978 blev hon utnämnd till "Lady Ann Wigmore av Nederländerna" som tilldelade henne den högsta utmärkelsen "Ridderlighetsorden för framstående insatser och ädla handlingar för mänsklighetens bästa". Ann Wigmore dog 1994 i en lägenhetsbrand.
Läs mer i dagens Aftonbladet. Och även begreppet Raw Food har faktiskt några år på nacken, läs även en drygt fem år gammal artikel, också i Aftonbladet.
Dottern och jag har blivit rejält nyfikna och har kommit överens om att prova, om inte annat som omväxling!
Kommentarer
Bästa svenska raw-bloggen:
http://loveraw.blogspot.com/
Andra kommentaren, laktos- och glutenfritt.
Är det alltid glutenfritt med RAWFOOD? Om man använder korn av nåt sädesslag, är det inte gluten i det då?
Det kanske det inte är? Eller så kan/får man inte använda det av någon anledning?
Krylbo, jag är heller ingen fena på detta, behöver också lära mig mer. Leta på nätet, jag hittade en artikel här som kanske kan vara lite bra läsning i alla fall:
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20080919&tem=0&art=815
Morsan, som sagt, jag vet inte så mycket heller. Men att börja prova lite smått känns ofarligt, det är ju bara att lägga ner om man inte tycker det känns bra. Och lite hjälp med recept behövs nog.
Så mitt tips är - börja försiktigt! Testa nån maträtt. Det är ingen som tvingar dig att helt byta kost nu på en gång. Klimatmässigt är det nog smartare att äta lagad mat (rotsaker) vintertid om en bor i Sverige dessutom.