26 maj 2009

Grisars rätt till ett värdigt liv

Bild expressen.se
Vi importerar alltmer griskött från Danmark. Och äter. I alla fall många av oss, själv slutade jag äta kött för många år sedan av just den anledning som idag belyses i media. Nu är det de danska uppfödarna som står i skottlinjen, de verkar ha en topplacering på listan över vedervärdig hantering av de stackars grisarna

Nio av tio danska grisar lider av skador på magsäcken, var fjärde sugga är hela livet inspärrad i en bur så trång att hon inte kan vända på sig. Det är olagligt att klippa av svansarna på grisarna ändå görs det på 99% av dem. Transportörer och bönder slår ofta grisarna med hårda plaströr för att de fortare skall ta sig in i lastbilarna som för dem emot slakteriet, snabbare transporter=lägre kostnader. Allt detta givetvis i Mammons namn, prispress=sämre förhållanden för grisen, för övrigt en alldeles levande varelse precis som du och jag. 

Är det för mycket begärt att de djur som föds upp enbart för att bli mat åt andra åtminstone får ha ett naturligt och tillfredställande liv, så länge det nu varar? Och borde inte vi konsumenter vara beredda att betala priset för det? 

Och hur har vi det i Sverige? Vad säger att uppfödarna här uppför sig så mycket annorlunda emot grisarna än sina danska kollegor...?

Billigt kött från grisar som haft ett helvete hela livet eller dyrare kött från grisar som haft det bra, den frågan är var och ens ansvar att ställa sig, alternativ finns!

5 kommentarer:

Åsa! sa...

Klokt skrivet Monica! När lantbruk blir fabriker, då är någonting fel. Men det är upp till oss konsumenter att ifrågasätta och välja!

Monica sa...

Åsa, det gäller att se och känna kopplingen mellan de arma djuren och köttbitarna i plast i butiken...

Bli Politiker sa...

Tyvärr är det så att de flesta konsumenter sätter priset före moral och etik.
Frågar man medelsvensson på stan så tycker de att det är förskräckligt hur de hanterar grisarna i Danmark men när de står där vi köttdisken är det ändå snålheten som segrar och man köpter det billigaste. Det är denna dubbelmoral som nästan är värre än det som händer på de danska gårdarna.

Det är ytterligare en sak som är problem för de som verkligen vill kunna välja med sitt hjärta och inte med plånboken och det är att ursprungsmärkning inte är ett krav på fläskkött. Hur ska man då veta varifrån det kommer?

Innan danskarna lärt sig något om vad djurskydd är bör varenda svensk bara köpa svenskt kött. Då får man kött från grisar som fötts upp på ett humant sätt och så påverkar det miljön mindre genom kortare transporter.

Helena sa...

Min moster hade grisfarm förr, de gick ute hela somrarna och var en del av familjen... så en del "glada" grisar har letat sig fram till hyllorna i Sverige trots allt.

Monica sa...

Bli politiker, det är det där med avstånd. Det är inte så lätt att göra kopplingen mellan köttbiten inbakad i plast och grisarna som inte har det bra. Hade man sett hur grisarna har det samtidigt som man skulle välja så hade det varit lättare att välja "rätt". Men jag undrar hur det är i Sverige, är det så jättemycket bättre?

Helena, så ska dom ha det, det borde verkligen vara självklart!