Finanskrisen - vägen till ett bättre liv?

I dagens Aftonbladet skriver Thomas Hylland Eriksen, professor och socialantropolog, en debattartikel om finanskrisen och dess alternativa utfall - ett rikare liv! Han beskriver på ett tänkvärt sätt precis det som snurrar i hjärnan på fler än vi tror. Många tänker sådana tankar men det är sannerligen inte så lätt att prata om finanskrisen som något positivt, särskilt inte tillsammans med människor som förlorat sina jobb och affärsinnehavare som går på knäna under minst sagt sviktande affärer.

Thomas Hylland Eriksen menar att finanskrisen kan vara en väg tillbaks till högre livskvalité, mer medmänsklighet och mer solidaritet. Han menar att meningen med livet är att göra något svårt och få beröm för det. Arbetslösheten har nu med kraft drabbat många, de får mat på bordet av välfärdssamhället men har berövats möjligheten att göra något svårt, viktigt och behövt. 

Han beksriver två tänkbara scenarier, ett sannolikt och ett som är bäst:

I Scenario ett beskriver han fler människor med a-kassa, en växande grupp som ingen egentligen behöver, de får pengar från myndigheterna men berövas självrespekten. Status är inte längre privat egendom utan att någon behöver det man kan. Lyckan blir lika med full mejlbox och full almanacka.

I Scenario två har makthavarna tagit konsekvenserna av att det ekonomiska system som råder inte går att lita på, att det skapat allt olyckligare människor de senaste 40 åren. Man dammar av en gammal enkel insikt, att vänskap och meningsfullt arbete är viktigare än supersnabbt bredband och större båt. Prylar är dyra och tjänster billiga. Vi håller liv i våra saker istället för att köpa nytt, när de går sönder är det lönt att laga dem. Vi vårdar i första hand vårt inre väsen istället för vårt ytjag. Läs gärna mer om det här.

Den politiker som vågar tänka, och tala,  i de här banorna kanske drar det längsta strået, kanske är vi snart mottagliga för att ifrågasätta vår samällsstruktur. Vilken politiker vågar...?

Hurra för att han skrivit den här artikeln, det känns som om han ryckt av mig tankarna som föddes i köpstoppet! 

Kommentarer

Tänkvärt, absolut.
Camilla sa…
Precis de tankarna har jag också, att krisen kanske visar att på det sätt som vi lever och konsumerar så mår ingen bra. Och att många kommit på detta - det är väl ingen slump att just bilindustrin bl a är så hårt drabbad. Önskar att vi kunde se värdet i människor, inte vad man man heter på visitkortet.
Malin sa…
ABSOLUT! Kramar (som är alldeles gratis)!
Monica sa…
Aina, det är ju det!

Camilla, jag undrar HUR många som faktiskt går omkring och tänker så här...?

Malin, kram tillbaks!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar