Fritid som framsteg

I dagens GP Skriver Christer Sanne, pensionerad docent från KTH och författare till bl a boken Keynes barnbarn, en debattartikel om konsumtion och jordens överlevnad. Han menar på att ökad konsumtion är rena dödsfällan för jorden, en åsikt som han vid det här laget delar med många människor. Tyvärr verkar dock inte tillräckligt många makthavare dela den. Eller våga dela den kanske det handlar om. För det är ju det där med röstfisket... Frågan är dock om inte tiden är mogen för den modige politikern att kalla saker vid dess rätta namn och säga det många redan vet - kejsaren är naken...

Christer Sanne:

"Ökad konsumtion är inte lösningen på vare sig finanskrisen eller gapet mellan världens fattiga och rika. En återgång till överkonsumtion är att gräva planetens grav. För att världens rika och fattiga ska kunna närma sig varandra krävs både en annan värld av globala relationer och en mognare attityd till konsumtion och livsstil hos de rika".

Jämlikhet är ju något vi i allmänhet strävar efter men i det här fallet är det just det som skulle innebära en katastrof för jorden, en jämlik konsumtion skulle innebära så stora utsläpp att ekosystemen då skulle bryta samman. En enkel ekvation att förstå. Vad har vi då att välja på? Jo, antingen får den enorma ojämlikheten bestå eller också är det vi i de rika länderna som måste närma oss de fattiga. Allt annat är uteslutet. Beskt medicin? Ja, men det är nog lika bra att så smått börja vänja sig vid smaken!

Christer Sanne menar att det måste till en synvända på arbete, vi har inte råd med konsumtion som motsvarar den mängden arbete vi utför. Ansvariga politiker kan kanske som en av få ljuspunkter erbjuda väljarna ökad fritid - fritid som framsteg! En tilltalande tanke, passar bra som ingrediens i ett enklare liv!

Uppdatering:
Efter tips från Eric så kan du också läsa en intervju med Christer Sanne i DN.

Kommentarer

Eric Secher sa…
Sanne intervjuad även i DN. http://www.dn.se/ekonomi/jobba-mindre-for-miljon-1.887868.
schlaug.blogspot.com
Monica sa…
Eric, tack för tipset!
Åsa! sa…
Jag tror många vet att det är den enda vägen att gå, men få har modet att säga det. För många människor är det ett skräcksenario att behöva sänka sin materiella levnadsstandard.
Lite som tidverkstaden säger, vi måste jobba 6 timmar om dagen inte åtte, och få mindre lön. Det är också kaxigt:-)
Monica sa…
Åsa, tänk bara om dom kunde förstå hur mycket bättre vi skulle må UTAN den där s k materiella standarden!

Fritt ur hjärtat, dom är bra! Du har väl läst boken, "Rik på riktigt"?
Visst har jag läst den! Var på ett föredrag 2003 också. Då insåg jag att det gick hand i hand med miljövänligt...
Monica sa…
Fritt ur hjärtat, det känns så rätt det dom säger och skriver!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp