Civilkurage

Bild nyheter24.se
I dagens GP har chefsåklagare Barbro Jönsson skrivit en debattartikel. Om civilkurage. Att det inte bara handlar om att kunna stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, utan även om att ta ett samhällsansvar, i såväl smått som stort. Att vi måste fundera på vilket samhälle vi vill ha och ta ansvar för det. Allihop.

Barbro Jönsson:

"Väljer vi demokrati ställer det krav på oss att delta och inte lämna över ansvaret till någon annan. Tar vi inte det ansvaret allihop så tar någon denna, "någon annan", till sist slut och inget händer. Det är där civilkuraget kommer in."

Läs resten i artikeln, den känns oerhört viktig och angelägen!

Kommentarer

Civilkurage är ingen lätt sak. Men det är sant att med demokrati kommer ansvar!
Monica sa…
Wannebebondjantan, när jag läste artikeln så kände jag spontant att vi är rätt sugna på att lämna över ansvaret till "någon" och det fungerar naturligtvis inte. Så vi behöver nog tänkta till lite.
Åsa! sa…
Det är viktigt, och angeläget. Demokrati är frihet, under ansvar. Det är lätt att glömma ansvaret och bara skrika efter frihet!
Monica sa…
Åsa, känns så. Vi behöver bli påminda tydligen...
Ganska typiskt också att en som tar bladet från munnen själv har sett demokratimedaljens baksida.

Att klara av att ställa sig upp och markera, mot vad den än är...inte lätt, men om vi alla har den ambitionen borde vårt samhälle se lite annorlunda ut.

Bra rutet av Barbro Jönsson och av dig!
Monica sa…
Peace in mind, sannerligen en god tankeställare i rättan tid!
Monica sa…
Hannele, precis.
Ingmarie sa…
Det är egentligen lite tragiskt att människor sitter vid sina köksbord o bara klagar på allt o inget!Allt ska liksom vara serverat.Tänk istället på att just du kan förändra till det bättre!
Barbro Jönsson ett lysande exempel på civilkurage....men jag hoppas att det finns många många fler i stugorna runt om i Sverige!

Treligt med en blogg som får en att tänka efter!
Monica sa…
Ingmarie, välkommen hit!

Det är som om många tror att "samhället" är nåt slags fristående fenomen som skall greja allt. Dom är inte riktigt med på att "samhället", det är VI det!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar