Svanenmärkt klassiker

En gammal klassiker har blivit Svanenmärkt. Bliwtvålen har funnits i vad många skulle kalla "urminnes tider" och det är trevligt att den hänger med i svängarna och blir lite "rumsren" i tvåldjungeln. Jag har provat ett par av dofterna nu under en tid och, tja, jag måste nog säga att det är lite väl mycket godis över dem för att falla mig riktigt på läppen men jag kan gott tänka mig att det finns väldigt många som gillar dem!

Kraven för att en produkt skall bli Svanenmärkt är:

- Minskar utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen
- Främjar ämnen som lätt bryts ner i naturen
- Ger säkrare och kvalitetstestad produkter
- Minskar miljöbelastningar från förpackningar

På Miljömärkning Sverige är man nöjda med att en så stor aktör som Cederroth satsar på att miljömärka sina produkter och det är bara att hålla med. Ett steg i rätt riktning även om jag undrar lite smått över ovanstående krav - minskar utsläpp från vad? "Lätt" bryts ner i naturen, vad är det? Säkrare produkter än vad då? Minska miljöbelastningen från...?


Kommentarer

Hannele sa…
Mycket att hålla reda på med alla märkningar..
Att vara med, kostar för producenter, alla har inte råd, fast de har bra produkter.
Annaa M sa…
Det går ju att via den hemsida du länkar till hitta kriterier för alla produkter. Det du relaterar till är ju bara en sammanfattning av de krav som ställs.

Alla kriterier är framtagna med största noggrannhet och många experter inblandade. De är också dynamiska, dvs revideras regelbundet.

Att ta fram kriterier är en kostsam process, även licensieringen av produkterna kräver en hel del arbete. Någon måste betala för det. Det utgår statsbidrag till en del av verksamheten, men långt ifrån allt, därför måste företagen betala för denna helt frivilliga positiva märkning. Avgifterna är progressiva så det är stora producenter som betalar mest, det finns ett tak så att kostnaderna inte ska bli orimligt höga.

Till Hannele ska också sägas att det inte finns så många märkningar att hålla reda på. De enda officiella miljömärkningar på konsumentproduker, utom livsmedel, vi har i Sverige är Svanen, EU-blomman som har i stort sett samma krav som Svanen och Bra Miljöval/Falken, dvs Naturskyddsföreningens märkning.

mvh

Annaa Mattsson
fd ledamot i styrelsen för svenska Svanen.
Anki sa…
Just det här med lukt är ett känsligt kapitel. Vi har precis ksserat en splitt ny Barnängentvål eftersom den stank rosenblad. Vi använder tvålen neutral istället.
Monica sa…
Hannele,
ibland hittar man väldigt bra produkter som inte har någon märkning och ibland känns det lite tvärtom...

Annaa M,
jag skall läsa på lite mer.

Anki,
håller med. Det luktar ofta lite "to much" liksom.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv