Ekologisk prissättning

Bild svt.se
I senaste numret av klimatmagasinet effekt skriver biologen och journalisten Maria Engwall om den biologiska mångfalden, hur eländigt vi hanterar den och att dess värde helt och hållet tycks sakna pris. Mellan 50 och 150 arter dör ut på jorden varje dag. Just det varje dag. Om den takten håller i sig innebär det att en femtedel av alla jordens arter dör ut inom 30 år, isch...

I en nordisk Gallupundersökning säger 64 procent av de svenska konsumenterna att de alltid eller ofta kontrollerar om produkten är miljöanpassad när de handlar, trots detta är det endast 3,4% av livsmedlen som säljs som är ekologiska. Varför blir det på detta viset? Varför väljer många, trots en påtaglig medvetenhet, konventionellt framställd mat. Och för all del även annat. Tja, svaret är väl enkelt - priset. Och det är när Maria beskriver varför hon tror det är båg att det är dyrare att producera ekologiskt än konventionellt som dagens ljus tänds i min för tillfället av förkylning trötta hjärna - vi betalar ju för tusan inte vad det kostar! Totalt alltså. Vi räknar som krattor helt enkelt. Vi behöver ett annat sätt att tänka och räkna, ett sätt där inte vinstmaximering är ledordet.

Om t ex en tröja fick bära sina egna kostnader, helt och hållet, i form av t ex förorenade vattendrag och minskade skördar i jordbruket skulle priset på en konventionell produkt raka i höjden rätt ordentligt och det miljöanpassade alternativet skulle plötligt bli attraktivt för alla, både konsument och producent. Och inte minst den biologiska mångfalden... Ekologisk prissättning...

Att något kan kännas så självklart, så plötsligt, som detta gjorde när jag läste det... För vem ska annars betala mellanskillnaden? Eller rättare sagt, vem betalar nu mellanskillnaden...?


Kommentarer

Åsa! sa…
Ja, varför inte! Det skulle bli en revolution för miljön.
Anonym sa…
"För vem ska annars betala mellanskillnaden? Eller rättare sagt, vem betalar nu mellanskillnaden...?"

JÄKLIGT bra fråga. Nästa gång nån klagar på att ekologiskt (livsmedel, kläder etc) är för dyrt ska jag påpeka just detta: -Och du ska kunna handla så billiga produkter som möjligt på bekostnad av andra, eller?
Anonym sa…
"För vem ska annars betala mellanskillnaden? Eller rättare sagt, vem betalar nu mellanskillnaden...?"

JÄKLIGT bra fråga. Nästa gång nån klagar på att ekologiskt (livsmedel, kläder etc) är för dyrt ska jag påpeka just detta: -Och du ska kunna handla så billiga produkter som möjligt på bekostnad av andra, eller?
Bilar har väl en del skatter och miljötänk i priset. Ibland sätts priset på efterfrågan, attraktiva varor är dyrare - och det finns gott om folk som som gärna betalar för att vara "unika".
Det är bra om inte enbart konsumenten som individ lyfts fram som den som bör ta ansvar. Utan även producentansvaret. Låginkomsttagare exempelvis, som nästan alltid påverkar miljön på ett negativt sätt minst - har störst skuldkänslor över att de inte gör tillräckligt.

Höginkomsttagere; som eventuellt kryddar sin större konsumtion med eko-produkter - känner sig mer nöjda över sin konsumtion, - samtidigt som de faktiskt påverkar våra livsbetingelser i större omfattning.

Jag håller dock helt och fullt med dig i följande slutsats: " Vi behöver ett annat sätt att tänka och räkna, ett sätt där inte vinstmaximering är ledordet.". Det är det här som bör vara centralt i en samhällssyn som respekterar våra ekologiska gränser.
Monica sa…
Åsa, det känns så!

Peppen, ja man kan undra...

Suecae Sounds, håller med dig helt och full.

Populära inlägg i den här bloggen

Framför våra fötter

Kött...

Trivsamma trästan!