Naturen blir natur


Vetandets värld idag handlade om naturen, vad den är för oss idag och vad den betyder. Vad våra grundläggande behov är och hur vi skall kunna leva utifrån det och inte utifrån konsumtionssamhället där våra grundläggande behov inte har så stor plats. Idag sliter många häcken av sig för att kunna konsumera en förfärlig massa som inte på något vis har någon koppling till dessa grundläggande behov, "förr" var det just dessa grundläggande behov som styrde vad man hade för sig. Vi har krånglat till det för oss liksom...

När blev naturen natur? I jägar- och samlarsamhället fanns inte det begreppet, där var naturen oskiljbar från livet, man såg naturen som besjälad. Detta förekommer fortfarande hos en hel del folkgrupper men vi i väst har alienerat oss rejält från naturen. I takt med att vi bosatte oss i städer och därmed avskärmade oss från naturen skapade vi en slags "vykortssyn" på naturen, den är något vackert vi kan tillbringa vår fritid i och vi ingår liksom inte i den. Längre. Naturen blir "ett objekt" och inte som förut, dagligen närvarande i vårt liv och arbete.

Historikern Carl Holmberg pratar om två sorters natur, Lilla och Stora naturen. Lilla naturen är "vykortsnaturen" som vi vistas i på vår fritid och Stora naturen är den vi alla trots allt ingår i, som vi nu, efter bästa förmåga, håller på att plåga livet ur. För att kunna göra allt det där fullkomligt onödiga. Som vi många gånger bara mår sämre av. Hm. Intressant...

Lyssna gärna på programmet och lyssna på vad historikern Carl Holmberg, vildmarksmänniskan Svane Lysén, äventyraren Fredrik Sträng och miljöpsykologen Terry Hartig har att säga!

Kommentarer

Åsa! sa…
Så klokt skrivet! Människor som lever nära naturen har respekt och följer naturens lagar istället för tvärs om. Jag tror många människor skulle ändra sin syn på miljön och naturen om de levde och följde naturens växlingar på närmare håll.
Tack för tipset. Jag ska lyssna på programmet. SR har en hel del intressant; som man inte alltid tänker på, faktiskt.
Sabina sa…
Hej! Jag läste om dig i tidningen Land idag. Så nu ska jag också testa att sätta köpstopp. Fast bara en månad till att börja med :)
Monica sa…
Åsa, det är det där med alienation, ett elände i så oändligt många sammanhang idag!
Suecae Sounds, finns en hel del i P1 av det här slaget.
Sabina, ja jag hörde igår att jag var med där, kul! Och jag kan verkligen rekommendera ett köstopp. Jag tyckte nog det tog några månader innan man liksom kom in i den "nya lunken" så om du tycker det går något så när bra så späd på med lite mer tid. Det är en rackarns nyttig erfarenhet!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Älskade soptipp