7 september 2008

Mjölkförpackningar

Och så var det det där mej själva mjölkförpackningarna. Jag kan aldrig riktigt bestämma mej för vad som är mest rätt, rent miljömässigt. Diska och källsortera eller slänga i soporna. Förpackningar med söt mjölk är enkelt, de kan man diska ur med kallvatten och sedan källsortera. Kruxet är alla kladdiga förpackningar som vispgrädde, yoghurt och filmjölk. Vissa går att fixa med kallvatten men inte alla. Varje gång jag använder varmvatten till att diska ur en mjölkförpackning känns det som "Ebberöds bank" miljömässigt, d v s miljön går back på den där återvinningen. Var och varannan kladdig mjölkförpackning åker, efter halvtaskig rengöring med kallvatten, alltså i soporna istället. Har dessutom väldigt lite sopor för övrigt så då blir det ännu lättare att välja det alternativet. Rätt eller fel, vem vet...?

14 kommentarer:

Maria sa...

Om du INTE har diskmaskin så är bästa tipset att när du diskat klart i diskhon så tappa inte ur det halvljumma diskvattnet på en gång, utan använd det till att diska ur mjölkförpackningar och andra förpackningar med. Resurssnålt så det förslår!

Monica sa...

Maria, jag har diskmaskin och där diskar jag i princip allt, tappar alltså sällan upp nåt diskvatten. Det blir nån kastrull då och då och det sammanfaller sällan med kladdiga mjölkpaket. Menar du att du diskar mjölkförpackningar i diskmaskinen? Far dom inte omkring, det gör ju t o m plastburkar?

Martin sa...

En annan sak när det gäller mejeriförpackningar är att fler och fler, bl a yogurt och gräddförpackningar, får ett skruvlock i plast. Det är mycket onödigt och ett steg tillbaka miljömässigt.

Molly sa...

tittar in för att önska dig en bra start på veckan:) hoppas att allt är bra med dig?!:)

Selmas småprat sa...

Jag slänger dom i brännbart, just för att det känns så idiotiskt att diska sopor.....

morsan sa...

Det här är ett dilemma. Jag är laktosintollerant så jag köper inte mjölk utan kör med solhavre istället. De förpackningarna har skruvkork och har därför åkt i soporna. Nu har jag börjat diska dem för att frysa t.ex. äppeldricka i dem, men jag har ju inte ett omättligt behov av frysförpackningar...

Johan Cejie sa...

Jag är rätt rationell - blir det inte rimligt rent på två omgångar skak med lite kallvatten, så åker mjölk/fil/gräddpaketet i brännbart. Faktum är att de allra flesta blir tillräckligt rena.

De andra blir fjärrvärme som ersätter el eller olja. Det får duga.

Monica sa...

Johan, ungefär så blir det för mej också och för det mesta så tänker jag också att det helt enkelt får duga men ibland kommer tanken tillbaks, vilket är bäst? Jag länkar till din blogg, du verkar fundera på lite samma saker som jag.

Maria sa...

Verkar som att alla har diskmaskin hemma ;)

Ingen som tycker mitt förslag är bra? Att efter du diskat klart tar du de skitiga förpackningarna och diskar dem i det halvljumma halvskitiga diskvattnet som ju ändå finns kvar efter disken?
=Ingen extra energislösning ;)

Monica sa...

Maria, jag har sällan nåt diskvatten, det är det som är kruxet och jag vill inte lagra dom där skitiga förpackningarna. Vi diskuterade faktiskt det hela på jobbet och de flesta sköljer ur med kallvatten och slänger de förpackningar som inte funkar att få rena. Detta är nog ingen stor sak men jag återkommer ständigt i tanken med vad som är smartast...

Monika sa...

Hej, här har ni en total novis.. el. snarare en ganska omedveten person.. jag har ö h inte reflekterat över det här med mjölkförpackn. men å andra sidan dricker jag ju inte mjölk, jo ibland solhavre som den vegan jag är.. men dottern dricker ju mjölk iofs.. det är mycket man ska tänka på...känns det som..
Men ngt jag har tänkt på är el-förbrukningen.. och jag är lite nöjd med mig själv.. jag har genom åren sänkt min el-förbrukning från ca 1700 kwh till numera 800 kwh/år... vilket en repr. på el-bolaget reagerade på; det måste vara ngt fel på mätaren typ.. om man inte bor i en liten etta så kunde man, enl. honom, BARA inte förbruka 800 kwh.. jag bor i en liten fyra på 80 kvm.. men jag har ingen diskmaskin, ingen tvättmaskin, ingen TV, ingen mikro .. jag nästan ingenting.. ;)
och jag använder grön el.. Det är lite trevligt att känna sig nöjd med sig själv ibland.. vilket jag gör just nu.. jag bidrar iaf inte med att slösa på vår gemensamma energi... hej från Monika m k

Monica sa...

Monika m k, visst är det skönt att kunna slå sig för bröstet när man är riktigt duktig på NÅT som sparar miljön! Som Maria säger, vi ska tänka på det vi gör för miljön och inte alltid på det vi INTE gör. Har man väl börjat tänka i miljöspararbanorna så tror jag att man automatiskt vidgar cirklarna s a s.

Olof sa...

Nu i maj 2009 har arla lanserat en ny design på sina mjölkförpackningar. Ta en titt på texten på kortsidan som beskriver hur man ska göra när man återvinner den. Någonting har ändrats... Ja, nu säger de inte längre att man ska skölja ur förpackningen, utan bara platta till den. Det kanske inte var värt det miljömässigt eftersom de flesta fyller mjölkkartongen med en liter vatten som de sedan bara häller ut.

Monica sa...

Olof, det där låter ju lovande. Ska kolla! Förmodligen måste dom ändå göra rent förpackningarna på något vis redan idag och då kanske inte skillnaden är så stor om dom är nästan rengjorda eller inte rengjorda alls. :)