Blåbärsdags!

Nu vimlar det av underbart goda blåbär i skogarna! Rena meditationen är det att gå där och plocka. Och för all del ryggknäckande också... Hur gör dom, dom som plockar så där infernaliskt mycket? Hur står deras ryggar pall? Jag måste ha missat nåt väsentligt i själva plocktekniken känns det som... En timma, sedan går det på ren vilja. Och sedan går det inte att plocka några bär på flera dagar. Nåt tips?

Varje gång jag är ute i skogen och plockar bär förundras jag över hur få som är det. Jag har många gånger plockat i en skog som ligger 10 min gångväg från ett STORT bostadsområde och även där har jag bara någon enstaka gång sett någon mer bärplockare. Är vi verkligen så usla på att ta vara på det som skogen har att ge? Eller är folk månne rädda om sina ryggar...? Blåbär lär ju vara rena miraklet att stoppa i sig, saxat från Wikipedia:

"Blåbär innehåller antioxidanter, bland annat 5 mg askorbinsyra per 100 g (rekommenderat dagsbehov 75-100 mg) och lutein, som anses vara bra för synen. Blåbäret kan eventuellt stärka kroppspulsådern, behandla diarré och är på andra sätt bra för magen. Bäret anses också vara bra för minnet och kan möjligen förhindra demenssjukdomar. En del anser också att blåbär kan förbättra mörkerseendet och reglera blodsockret hos de med diabetes."

Om så bara hälften av ovanstående är sant, utöver att bären är så himla goda, så borde det räcka för att locka ut fler i blåbärsskogen!

Kommentarer

Gerda-Thyra sa…
Fasen också... jag skrev en kommentar om både blåbär och din vackra Änglatrumpet nyss... men det blev error när jag skulle skicka den!!! Hoppas att det går bättre den här gången!?
Monica sa…
Gerda-Thyra, det gjorde det ju! Och nu får vi väl damma av oss båda två... :)
underbart, får ta mej ut i skogen. Hemma har vi ett par stora buskar amerikanska blåbär på berget, härligt att plocka till frukost. Finnar gör blåbärspaj på vetedeg, godast tycker jag.
Monica sa…
Hannele,
jag har också en blåbärsbuske och den mumsar vi på "i natura" så att säga. Allra godast! Jag har också vanliga blåbär på själva tomten, en stor förmån!
Martin sa…
Kul att se att du är i gång igen! Om man vill skona sin stackars rygg vid blåbärsplockning kanske man kan ta med sig en lätt pall ut i skogen, kanske en sådan där med tre ben. Eller så har man en liten stjärtlapp med sig där så man kan sitta på knäna. Slapparvarianten är att plocka med sig ett liggunderlag så man plocka i horisontalläge:-)Kolla förresten in mitt senaste blogginlägg på EDMÖÖ om en fantastisk bok jag läst i sommar.
Monica sa…
Martin,
bra tips med pallen. Finns väl där dom säljer jaktprylar kan jag tänka mig. Liggunderlaget känns ju också frestande... :) En liten rast på rygg och titta på molnen kan ju bli aktuellt då också! Boken skall jag absolut kolla in.

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv