Tillväxtens sista dagar?

Jo, man kan ju alltid hoppas. För det är det man gör när man läser Björn Forsbergs bok. Han skriver med ett målande, träffsäkert och underhållande språk om detta ödesmättade ämne. Om konsumismen som det helt överskuggande maskineri som skall dra tillväxten uppåt, världsekonomin framåt och planeten i fördärvet.

Björn Forsberg är statsvetare och miljöforskare och i "Tillväxtens sista dagar" diskuterar han de strukturella hinder som står i vägen för en hållbar utveckling. Han skriver boken både i egenskap av forskare och miljöengagerad. I bokens inledning ställer han frågan "Behövs den här boken?" Och ja, det gör den!

Jag kan inte låta bli att citera första delen av kapitlet "Tillväxtens ohållbara stödstrukturer". Rubriken på detta avsnitt är "Konsumismen - tillväxtmodellens motor". Så mitt i prick, så håll i er...

" Konsumismen kan på en och samma gång ses som tillväxtekonomins viktigaste drivkraft och främsta avart. Det är en av vår tids stora gåtor hur en närmast enig kör av makthavare ser växande konsumtion som en lösning på alla ekonomiska problem. Samtidigt som dagens överkonsumtion i snabb takt för planeten mot kollaps önskar man alltså mer av nämnda vara. Mer bilar, mer charterresor, mer onödiga prylar. Lika självklart slås det fast att samhället inte kan prioritera det som vi verkligen behöver, såsom en god vård, skola och omsorg. Här talas det tvärtom om "behovet" av nedskärningar och effektiviserng (det senare i allmänhet nyspråk för försämring).

Dagens överkonsumtion är därför inte bara ett ekologiskt utan även ett socialt problem. Det fanns en tid då växande konsumtionsutrymme medförde en i verklig mening positiv utveckling för oss svenskar. Detta är för övrigt fortfarande fallet för en stor del av jordens befolkning. En rad studier pekar emellertid mot att sambandet mellan växande materiell välfärd och välståndsökning bröts redan under 1970-talet i de nordiska länderna. Ökat konsumtionsutrymme gör oss m a o inte längre lyckligare. I själva verket tycks vår ökade ekonomiska standard på många sätt bidra till en negativ välfärdsutveckling. Dagens prestationsinriktade ekonomi sliter ut folk, gör oss till överviktiga snabbmatskonsumenter och lockar oss att besöka konsumtionspalats istället för att umgås."

Ord och inga visor skulle man kunna säga. I denna bok får åtminstone jag många tankar, tyckanden och farhågor klockrent bekräftade. Detta är en bok som många borde läsa, främst våra politiker som nästan alltid fegar ur på sånt här. Som Björn skriver:

"Ännu har jag inte hört en enda ledande politiker, vare sig i Sverige eller den övriga västvärlden, uttala sig för en minskad konsumtion i samhället. Allt medan ett växande antal studier pekar på ett obestridligt samband mellan överuttag av naturresurser och en accelererande miljökris, väljer man att fortsatt behandla vår tids överkonsumtion som ett politiskt tabu. Det stora förtigandets politik gäller."

Ja, många är vi som väntar just detta, att ledande politiker skall inte bara våga se sanningen i vitögat utan dessutom ta bladet från munnen och prata om det. Högt och mycket!

Om du vill läsa ett mer heltäckande referat av boken så kan du t ex göra det hos Daniel på bloggen "Livet efter oljan".



Kommentarer

Gerda-Thyra sa…
Ang. surdeg...:
Man tar väl en klick, bara... och så blandar in det i degen... och så bakar man väl, eller...?!
Jaja, vi får väl se vad det här blir!
Surdegsbröd som brukar vara SÅ gott... fniss...!
Monica sa…
Gerda-Thyra,
spännande...! :)
så där skrev man för 40 år sedan
Monica sa…
Hannele,
och det är aktuellare än någonsin. Det finns många böcker,skrivna av insiktsfulla människor, som är skrivna för så pass längesedan och det känns som de är skrivna alldeles nyss. Den här kom dock ut första gången 2007 så den är ju faktiskt ganska färsk.

Populära inlägg i den här bloggen

Framför våra fötter

Kött...

Trivsamma trästan!