Fossilkapitalism adjö!


Jag har beställt boken "Slutkört" av volvoarbetaren Lars Henriksson. Han skriver om vägen från fossilkapitalismen till ett hållbart samhälle. Fossilkapitalism - gillar det ordet! Det handlar alltså om bilens vara - och framför allt icke vara.

"Det gäller", skriver Henriksson, "att sluta tvinga oss att resa så mycket som vi gör. Samhälle och stad är formade efter bilens möjligheter vilket gjort bilen till ett tvång. Nu måste vi lokalisera bostäder, arbetsplatser och köpställen efter tvånget att klara oss utan bilen och det öppnar nya möjligheter"

Intressant - sätter fantasin i rörelse...

"Den individuella friheten vi förlorar är inte så stor som vi föreställer oss. Bilens snabbhet och smidighet är delvis en illusion. Vi bortser från all arbetstid som går åt till att spara ihop till bilen och dess omskostnader."

Ska bli spännande att läsa, läs om boken här.
.

Kommentarer

Verkar klokt - och ännu mer beundransvärt när det kommer från någon som jobbar på en bilfabrik. I den miljön är det nog inte lätt att vara bilskeptisk...
Monica sa…
Det handlar väl om att lyckas tänka "out of the box" som det så trendigt heter. Det är något alla borde träna mer på, i smått som stort. Ta ett kliv utanför den egna, många gånger trånga, ramen.
Anonym sa…
Denna bok bara måste jag läsa! Har ju själv valt bort körkort, bil och flygresor så det är roligt att få läsa en nyskriven bok på ämnet. Tack för tipset!
Monica sa…
Den kommer att ligga på tur i läskön helt klart! Det där med "att sluta tvinga oss att resa så mycket" är intressant!
Anonym sa…
Ja denna resehysteri alltså. Helt vansinnigt. När jag var liten åkte vi en gång per år till Stockholm på semester och inte en enda gång utomlands. Och inte klagade vi heller, vi älskade ju att åka till Skansen och Gröna Lund :)

Nu däremot verkar det standard att Svensson åker MINST en långsemester till Thailand per år. Kostar massor både för ekonomin och miljön. Sen misstänker jag att de familjer som inte har råd eller helt enkelt valt bort dessa årliga Thailandresor kan ses som "fattiga" i andras ögon. Hemskt! Nej fram för mer Hemester! :)
Monica sa…
Det finns så mycket att upptäcka alldeles runt knuten om man bara stannar upp en smula och tittar efter. Att se det stora i det lilla är snart en bortglömd färdighet som ger ack så mycket alldeles gratis för både plånboken och miljön!

Populära inlägg i den här bloggen

Vintersådd

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Zygmunt Bauman - Konsumtionsliv