2 april 2011

Greenwashing

Bild sverigesradio.se
Miljöbil. Varför finns ens det ordet? Det är nästan så att man kan tro att man gör miljön en tjänst om man kör omkring i en sån. Man gör miljön en tjänst om man cyklar, går eller åker kollektivt. Kan ingen bara ta bort det där ordet...?
.

10 kommentarer:

♥ Hannele på Hisingen sa...

låter ju lite knasigt

Svenskar är världsbäst att svänga på orden, fast saker förändras ju inte..

Monica sa...

Visst, att konstruera ett ord som får folk att känna det man vill att dom skall känna, fast det egentligen bara är vilseledande. Skit. Mannen sa just nåt bra här - miljöbil är en bil som inte blir tillverkad...

Victoria sa...

Vad ska det annars heta? :)

Monica sa...

Eftersom bilar från början till slut är en enorm påfrestning för miljön så hör det liksom inte hemma i samma ord, inte i samma mening, inte alls. Själva tillverkningen av bilen är en jättebov och det gäller såväl s k miljöbilar som "vanliga" bilar. Det som behöver ifrågasättas är bilismen som fenomen över huvud taget men det sitter långt inne.

Gunnar Rundgren sa...

Håller med dig, Monica. En miljöbil är mindre dålig än en icke-miljöbil, men det finns risken att folk tycker att de kan köra mer, att bilismen i sig inte är ett problem när man har en miljöbil. Öht så är miljön missbrukad i marknadsföringe.,

Monica sa...

Gunnar, det är alldeles för lukrativt att använda ordet miljö. Man vet inte alls vad det står för längre. Och så dövar det snabbt och lätt folks lite dåliga samvete.

Johan Erlandsson sa...

Håller med, jag är gärna med på någon slags kampanj/upprop kring att ta bort ordet "miljöbil". Vad jag vet så är det bara i Sverige ett sånt ord finns.

Monica sa...

Johan, det vore gött! Tar mig en funderare... :)

peppen sa...

Lite som ordet miljövänlig kan jag tycka. Finns det överhuvudtaget några miljövänliga produkter i ordets rätta bemärkelse? Knappast! Däremot finns det produkter som är mer eller mindre miljöovänliga.

Monica sa...

Peppen, inte sen flintyxan... Det är svårt det där med att man lätt invaggas i nån tro att man gör miljön en tjänst och det gör man ju, precis som du skriver, nästan aldrig. Jo, genom att låta bli. :)