Lågenergilampor


Bild lampinfo.se
Så har då farhågorna besannats. Tyvärr. Vi är inget vidare på att återvinna lågenergilampor på rätt sätt. Många gör fel helt enkelt. Slänger dem i soporna, blandar dem med vanliga glödlampor m m. Och det är måååååååånga lampor som hamnar fel, sisådär 200 000/år enligt SvD idag.

Vi har alltså börjat sprida mer kvicksilver omkring oss igen, för det finns det i dom här lamporna. Och vem är förvånad? Hur många vet vad som finns i en lågenergilampa? Att man skall handskas ytterst varsamt med dem om de går sönder, ja rentav lägga benen på ryggen och lämna rummet? Och hur många har koll på hur man skall handskas med dem när de går sönder?

Jodå, jag har läst på. För rätt längesedan nu, så det är glömt. Vet bara att det verkligen inte bara är att sopa upp och slänga i soporna. Måste friska upp det där känner jag nu... Men, de rackarns lamporna håller ju så länge så man hinner glömma. Igen.

Miljöministern är oroad. Och det är bra. För att inte säga nödvändigt. För med ett klent återvinningssystem som helt kommer till korta är läget, precis som hon säger, akut.

Så, hur kan man slå så på trumman för dessa giftiga lampor utan att på alla tänkbara sätt förvissa sig om att folk fattat? Och utan att det är superenkelt att bli av med trasiga lampor? Natursyddsföreningen har ett jädrans bra förslag - inför pant på lamporna!
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Mer information är väl en bra start. Jag hade dålig koll själv på det här, men pant är aldrig fel.

De gamla returflaskorna är fortfarande ett mycket lyckat kretslopp.
Anonym sa…
(“det var som fan”..eller. for att fortsatta pa engelska…)
The complete, unpublicized, and strange story behind the EU ban on light bulbs:
http://ceolas.net/#euban
.
Monica sa…
Onkel Olof,
pant funkar för det mesta verkar det som.
Anonym,
långt men skall läsa. :)
Åsa! sa…
Ja, pant kanske vore en god idé! Jag har ett spann ute i förrådet där jag samlar allehanda ting som ska till återvinningen, och där hamnar även trasiga lampor.

Men det är väl långt ifrån alla kommuner i landet som har ett så pass utbyggt återvinningssystem som Region Gotland har. Det måste ju vara enkelt att återvinna, annars hamnar grejerna i soporna.
så otäckt, fransmän och spanjorer i EU i mörker och värme ska inte bestämma. vilka lampor vi i Norden ska ha i kylan och med ljusa somrar...

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar