Gott Nytt År och nytt "köpstopp"!

Nu är det dags igen. För köpstopp, hela 2012. Det handlar inte om nåt tvärstopp, det handlar om att inte köpa för att köpa, inte byta ut något som fortfarande egentligen är ok och inte köpa nyproducerat. Inte slösa kort sagt, varken på pengar eller jordens resurser. Och jag har valt att fokusera på vad som är ok, inte vad som inte är det:

- det är ok att köpa begagnat

- det är ok att köpa nytt för att kunna återanvända eller laga något jag redan har eller kan köpa begagnat, t ex målarfärg för att snygga till en gammal möbel
eller knappar och band för att snygga till nåt gammal klädesplagg
- det är ok att köpa material och tillverka själv, t ex tyg, garn, virke
- det är ok att köpa riktigt hantverk, dvs inte något från "vart-som-helst" som bara kallas hantverk. Jag skall ha koll på varifrån det kommer, absolut helst närproducerat
- det är givetvis ok med mat och förbrukningsartiklar även om detta också skall in under luppen
, jag skall laga mat utifrån så mycket råvaror som det bara är möjligt.

Sammanfattningsvis handlar det här om att hitta en spår som håller framöver, inte bara under en begränsad tid. Ett intressant år väntar!

(Och ja, jag säljer fortfarande cykelväskor. Och visst rimmar detta "så där" men att ha bra grejor när man cyklar gör att man cyklar mer och då finns det en påtaglig miljö- och hälsomässig vinst med detta.)
.
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Tycker det låter som en vettig plan. Du inspirerar…
ERIC SECHER sa…
Instämmer med föregående talare !
Eric
ERIC SECHER sa…
Vad tänker du om resor ? Äta ute ?
Eric
Monica sa…
Olof, det glädjer mig!

Eric, till vardags cyklar jag nästan alltid, bilen går väldigt lite. Annars är jag kluven till det där med resande, det är ju väldigt givande att möta andra kulturer och det underlättar skruvandet på vår egen. Sedan kan man undra med vilken rätt vi far kors och tvärs och exploaterar andra länder för att vi skall pusta ut och känna oss som kungar ett par veckor ibland. Jag har avstått från flygresande länge nu, vågar kanske dock inte påstå att det är för evigt. Skulle gärna vilja komma till Indien nån gång, gärna tillsammans med ekofilosoferna. Äter ute gör jag alltid någon gång varje vecka, orkar inte riktigt med att fixa mat jämt även om det blir rätt ofta. Och i allmänhet ser jag ändå sådan konsumtion som vettig, äta skall man ju hur som helst. Däremot har man ju sällan koll på hur bra maten är och det kan vara frustrerande. Undviker t ex lax eftersom den med säkerhet inte är ok. Nu blev det långt...
ERIC SECHER sa…
Tror på det där att resor "underlättar skruvandet " på det egna. Men kluven visst. Tricket är ju att hitta "det stora i det lilla", vilket går utan resor. Resandet bättrar på ens solidariska sidor, den "egna lyckan" kräver inga utflykter - så kanske man dela upp det ?

Tåg till Indien ?

Min fråga var om 2012-projektet sa något om resor och utemat. Men ser nu din rad om att det mer handlar om vad man gör, inte vad man inte gör …

Eric
Monica sa…
Eric,
hm, tåg till Indien... Ja, DET är nog verkligen att resa! (Visst finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd. Karin Boye. Värt att göra lite modernt igen.) Och beträffande 2012-projektet (oj, vad storslaget det lät nu...) så har jag inte tänkt nåt om resande och äta ute, det lär bli som vanligt, inga långresor och äta ute sparsamt på luncherna. Dock tycker jag det är ett trevligt nöje att gå på restaurang nån kväll ibland och det kommer jag att fortsätta med.
Monika sa…
Inspirerande.. jag ska följa dig o tror jag ska köra parallellt med dig..
blir ju LIKSOM en liten morot att ha någon att dela det s k köpstoppet med.. och detta att tänka efter före man/jag konsumerar..
gillar dina ämnen du tar upp.. keep on .. god fortsättning.. från en annan Monika ;)
Monica sa…
Hej Monika, välkommen! Sätt bara upp dina egna "regler" för ett köpstopp, det handlar om att ha en egen avsikt och ett eget mål. Inget är ju rätt eller fel.
Peppen sa…
Inspirerande, heja!
ERIC SECHER sa…
Var i ett nybyggt köpcentrum över helgen - fullständigt avskräckande. Inte bara allmänt osmakligt och vansinnigt, utan t.om omänskligt på något vis.
Lurar allvarligt på att köra på din nya linje.
En undran till: Nya böcker ??
Eric
Monica sa…
Eric, jag kan tänka mig att dagens köpcentra blir morgondagens monument över vår konsumtionskulmen - om man inte hittar på nåt annat med dem förstås vilket väl är rätt troligt. Det vore skitkul om du hängde på, på dina villkor då. Och nya böcker - tja, det är en stötesten, det vet jag sen förra gången. Då gjorde jag några i förväg planerade avsteg då det gällde min ekofilosofikurs. Det funkade helt enkelt dåligt att låna på bibblan och jag hittade dem inte begagnade. Planen nu är att låta bli nya böcker under året men om det är mycket väl motiverat skulle jag nog kunna tänka mig att "ge mig dispens" för just böcker.
Ann-Christin sa…
Kul med köpstopp och ett vettigt fokus dessutom . :-)
Monica sa…
Ann-Christin, kunde inte låta bli helt enkelt!

Eric, :)

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar