Modets offer

Dokument utifrån i Kunskapskanalen handlade den här veckan om "Modets offer". Är glad att jag "råkade" ramla in på denna utmärkta kanal så jag åter blev påmind om hur denna betydande del av vår överkonsumtion ställer till det. Människorna som arbetar med att tillverka våra kläder och skor i t ex Indien och Kina far ofantligt illa av alla kemikalier som används. Vår reaktion här hemma var spontant att det här programmet borde alla se. Visa det i skolorna, ungdomar brukar ofta vara vakna för sånt här!

Nästa tanke är att många skulle förfäras, göra en konstpaus i shoppandet och sedan är det glömt. Vi ser inte verkningarna dagligen, det vi inte ser finns inte. Om vi hade den här industrin mitt ibland oss, om det vore vi själva och folk omkring oss som blev sjuka, då skulle det vara något helt annat trots att är precis samma sak - bara väldigt långt bort! Alienation. Igen.

Sedan är det de risker vi tar som köper och bär kläderna, mycket av gifterna finns kvar och vi exponerar oss utan större betänkligheter. Läs gärna här vad kemikalieinspektionen skriver om textilier och vad vi bör tänka på. Vi riskerar hela tiden att bli sjuka av våra kläder, och många blir det också.

Nåt som fick mig att sätta fredagsvinet i halsen var serverandet av det faktum att kläder av ekologisk bomull mycket väl kan vara infärgade med hjälp av giftiga kemikalier... Det är inte lätt att vara konsument...

Ingen tycker väl att vår överkonsumtion av kläder och skor är värd detta helvete som råder vid tillverkningen i många länder, se programmet och tänk till - det handlar om dina kläder, inte något som finns någon annanstans!
.

Kommentarer

Onkel Olof sa…
Undrar om detta gäller fjällrävens lilla gröna med?
I så fall finns det få öar kvar i havet...
Monica sa…
Olof, snaran dras åt liksom... Men det går väl bra att ställa frågan till Fjällräven? Det är lätt att tro att allt lite mer naturnära går fritt men det är naturligtvis inte självklart. Egentligen. Men förhoppningsvis handlar det allra mest om modeindustrin, det är den dom pratar om i programmet åtminstone.
Onkel Olof sa…
Får kolla upp det där. Jag när en naiv inställning om att svenskt och naturligt ska vara befriat från miljögifter, men man har blivit förvånad förr...
Åsa! sa…
Det är skrämmande, och man kan bara hoppas att det blir en debatt kring detta istället för alla Juholt-rubriker :)
ERIC SECHER sa…
Har precis sett programmet. Skrämmande. Var finns moralen ? Det är verkligen ett grundläggande problem vi brottas med, när vinstintresse (för några få) är den enda moralen
Men vi kan ju göra som du - tagga ner, och återanvända. Eller vara beredda att betala vad det kostar att framställa schysst.
Hur går det förresten ?
Eric
Monica sa…
Olof, lätt att tänka så. Och ofta stämmer det nog ändå, vi har strängare lagar här runt mycket.

Åsa, att skräna om Juholt är ju helt riskfritt, "alla" gör ju det. Att däremot stanna upp och tänka till runt sånt här kan ju få obekväma konsekvenser för en själv...

Eric, har länge tänkt att det väl vore fiffigt om vi betalar dubbelt så mycket för våra kläder och köper hälften så många plagg. Eller fyra gånger så mycket... För precis som du skriver är vi rackarns ovilliga att betala vad saker och ting borde kosta. Tyvärr är det väl omöjligt att på riktigt sätta pengar på den där skitiga hanteringen men om det skulle läggas på priset på kläderna så skulle ingen ha råd att köpa dem... Och hur det går med mitt 2012-projekt? Finfint! I lördags var första gången jag köpte något och då var det garn för att sticka en födelsedagspresent. Åkte på att köpa stickor också då jag inte hade rätt sort och det inte fanns att uppbringa i vår secondhandbutik.

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar