31 december 2012

Dags att knyta ihop köpstoppssäcken!

 
Ja så är då 2012 snart slut. Svisch. Det har ramlat på i en rasande fart. I år har jag ju utmanat mig själv med ett nytt köpstopp, den här gången på nyproducerat i största allmänhet. Och hur har det då gått?

Jag kan direkt säga att det är mycket enklare att köpstoppa när man ensam styr över i stort sett allting. Och när man inte har ett rätt så nyinköpt hus som skall "snyggas till". Milt uttryckt. När jag gjorde det här förra gången så var det bara stopp. Punkt. Ingenting utom "förbrukningsvaror", mat, medicin och sånt. Förnödenheter liksom. Och det gick alldeles, alldeles utmärkt.

Nu handlade det om att hålla sig till begagnat, hantverk m m om det nu nödvändigtvis skulle köpas något. Jag har helt enkelt försökt hitta ett hållbart sätt att förhålla sig till konsumtion, även framöver. Men, med man och det här huset som ingredienser i köpstoppsgrytan blir det lite trickigare. Även om mannen också är med på det där med begagnat, återanvändning och minskad konsumtion i största allmänhet så är han inte riktigt lika fascinerad av secondhand-butiken och Tradera som jag är. Och när man grejar med hus och nya behov uppstår så ja, det är bara att krypa till korset ibland. Jag kunde ju valt att säga "det får du köpa" men ni hör ju själva hur det skulle funka... Det har ändå känts rätt ok.

Däremot har jag även köpt lite, lite baskläder till mig själv vid ett par tillfällen, fick helt enkelt panik på de fruktansvärt slitna, rent trasiga diton jag stod och bläddrade i på morgnarna. Hm, vilken är minst trasig...? Och det må väl vara hänt men alltså, ja, helt oförsvarbart under ett köpstopp av det här slaget, är mina bruna stövlar. Som jag trånat efter läääääääänge. Och som både kom och gick i skobutikerna. Och som plötsligt fanns igen... Varför kollade jag ens? Så kan det gå. Men ok, dom är av sorten som säkert hänger med i många år i alla fall...

Några CD-skivor och en del nya böcker har det också blivit, det kommer jag aldrig att göra avkall på.

Sammanfattningsvis känner jag att jag hittat en bra väg att manövrera mig igenom konsumtionsträsket och jag har ingen anledning att tro att jag kommer att ändra riktning särskilt mycket framöver. Det var det viktigaste med det här året så jag känner mig absolut tillfreds med hur året har avlöpt!

Gott Nytt År!
.


5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

God läsning!

Ha ett riktigt Gott Nytt År, Monica!

Olof

Hanneles paradis på Hisingen sa...

saker och ting ska underhållas och skötas också

God fortsättning!

Peppen-Maria sa...

Bra gjort tycker jag, det är ju inte så lätt att välja rätt i alla situationer och lägen. Huvudsaken en har ett mål, så kan vägen få vara lite krokig ibland.

Kikki Sandström Inspiratör o Coach sa...

Det där med köpstopp är inte lätt minsann. lycka till!

Monica sa...

God fortsättning Olof!

Hannele, det är det många som förbiser. Många.

Maria, så känns det.

Kikki, inte så svårt som man kan tro, särskilt om man stoppar allt vad nyinköp heter.