Inlägg

Visar inlägg från april, 2011

Mer grönt på menyn

Bild
Bild veganmage.se Har nu klämt första kapitlet, "Förlorat välstånd", i Tim Jacksons "Välfärd utan tillväxt". Några fakta ur boken som tål att funderas på: - Befolkningsprognoserna visar att det kommer att behövas 50 procent mer livsmedel än vad som produceras idag för att livnära världens befolkning år 2050. Inte långt dit... - Boskapsskötseln är den sektor som ensam står för den största mänskliga markanvändningen och de största utsläppen av vattenföroreningar - Betesmarker täcker 26 procent av jordens yta, medna odling av foderväxter svarar för omkring en tredjedel aav den odlingsbara arealen - I tropikerna pågår avskogningen i en takt av 12,5 miljoner hektar per år, vilket inte bara utgör en allvarlig förlust av ekosystem och biologisk mångfald utan också svarar för en femtedel av de antropogena (sånt som härleds ur mänskliga aktiviteter) CO2-utsläppen. Så, mer vegetariskt på menyn känns som något alla måste inte bara överväga utan också verkställa. .

Kärnkraft - nej tack. Fortfarande.

Bild
Jodå, jag hade en sån här knapp då det begav sig. Då vi folkomröstade om kärnkraftens vara eller icke vara. Och svaret blev att den skulle avvecklas - "med förnuft". Vad det betydde, och betyder, vet vi fortfarande inte... Läs kloke Göran Rosenbergs artikel om kärnkraft och moral här . Och jag tror jag passar på att återigen slå ett slag för hans bok "Plikten, profiten och konsten att vara människa" . Klokbok . I kvadrat. .

Fossilkapitalism adjö!

Bild
Jag har beställt boken "Slutkört" av volvoarbetaren Lars Henriksson. Han skriver om vägen från fossilkapitalismen till ett hållbart samhälle. Fossilkapitalism - gillar det ordet! Det handlar alltså om bilens vara - och framför allt icke vara. "Det gäller" , skriver Henriksson, "att sluta tvinga oss att resa så mycket som vi gör. Samhälle och stad är formade efter bilens möjligheter vilket gjort bilen till ett tvång. Nu måste vi lokalisera bostäder, arbetsplatser och köpställen efter tvånget att klara oss utan bilen och det öppnar nya möjligheter" Intressant - sätter fantasin i rörelse... "Den individuella friheten vi förlorar är inte så stor som vi föreställer oss. Bilens snabbhet och smidighet är delvis en illusion. Vi bortser från all arbetstid som går åt till att spara ihop till bilen och dess omskostnader." Ska bli spännande att läsa, läs om boken här . .

Greenwashing

Bild
Bild sverigesradio.se Miljöbil. Varför finns ens det ordet? Det är nästan så att man kan tro att man gör miljön en tjänst om man kör omkring i en sån. Man gör miljön en tjänst om man cyklar, går eller åker kollektivt. Kan ingen bara ta bort det där ordet...? .