Mer grönt på menyn

Bild veganmage.se
Har nu klämt första kapitlet, "Förlorat välstånd", i Tim Jacksons "Välfärd utan tillväxt". Några fakta ur boken som tål att funderas på:

- Befolkningsprognoserna visar att det kommer att behövas 50 procent mer livsmedel än vad som produceras idag för att livnära världens befolkning år 2050. Inte långt dit...
- Boskapsskötseln är den sektor som ensam står för den största mänskliga markanvändningen och de största utsläppen av vattenföroreningar

- Betesmarker täcker 26 procent av jordens yta, medna odling av foderväxter svarar för omkring en tredjedel aav den odlingsbara arealen

- I tropikerna pågår avskogningen i en takt av 12,5 miljoner hektar per år, vilket inte bara utgör en allvarlig förlust av ekosystem och biologisk mångfald utan också svarar för en femtedel av de antropogena (sånt som härleds ur mänskliga aktiviteter) CO2-utsläppen.


Så, mer vegetariskt på menyn känns som något alla måste inte bara överväga utan också verkställa.
.

Kommentarer

Det låter som en bok man borde läsa. Finns den på biblioteket måhända? *måste kolla*
Monica sa…
Tove, den finns i alla fall på bibblan i Alingsås så chansen finns ju helt klart!
Monica, den mark som är betesmark är i princip inte lämplig som åkermark. det är viktigt att komma ihåg. Det är bara att se hur det har sett ut i Sverige. betesmarken har varit stenig, sank eller för mager. Det är likadant globalt. Hundratals miljoner människor lever på boskapsuppfödning på mark som inte duger för odling. De skulle svälta om de försökte odla istället. Det är väldigt få ställen där djur betar mark som skulle kunna vara åker (hästgårdarna runts städerna är väl kanske det värsta i det sammanhanget, och så äter de inte ens sina hästar). Att bäde vi och naturen skulle må bra av mer vegetariskt ifrågasätter jag inte. Men en del av köttkritiken är osaklig.
Åsa! sa…
Visst är det så att både vi och miljön skulle må bättre utav grönare mat. Man kan ju börja med att byta ut ett mål mat i veckan till något vegetariskt!
Monica sa…
Gunnar, som vanligt handlar det ju inte om svart eller vitt vilket ofta sånt här framställs som. Men visst vore det bra om vi bytte ut en hel del av köttet emot grönsaker. Och jag skulle vilja tillägga att det vore en god sak om fler blev lite noga med vad för kött dom äter.

Åsa, många bäckar små... Som vanligt!
Absolut, jag tycker mycket om vegetarisk mat, och jag gillar en blodig biff ibland också. Kött är godare om man äter det mer sällan.
Hej!
I projektet One Tonne Life fightas familjen Lindell med att under ett halvår minska sina CO2-utsläpp till 1 ton per person och år. Just nu är de inne i en kritisk fas där de försöker sig på vegetarisk/vegansk mat. Ge dem gärna en uppmuntran!
http://onetonnelife.se/2011/05/13/fjarde-dagen/
Monica sa…
Gunnar, som vanligt handlar det väl om sunt förnuft.
One Tonne Life, skall kolla in länken. Tuff utmaning!

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar