24 augusti 2008

Barn av sin tid

Bild Stefan Edetoft
I dagens GP finns en artikel som handlar om att födelseåret påverkar både vår in- och utsida. Beroende på hur samhället ser ut när vi är barn och unga präglas vi till att bli passiva, upproriska eller alltigenom självförverkligande.

30-talister: Den tysta generationen. Ett strävsamt släkte som präglats hårt av andra världskriget. Har en lutheransk inställning till arbete - som det också fanns hur mycket som helst av under deras uppväxt. Hade ofta auktoritära föräldrar, som de inte sa "du" till.

40-talister: Rekordgenerationen. Fick det bättre än vad några barn hade haft det tidigare. Var också de första som hade en tonårskultur. Anses maktsugna och platstagande och har fått öknamn som proppen Orvar och köttberget. Piggare, friskare och mer arbetsvilliga än tidigare pensionärer.

50-talister: Den glömda generationen. Mellanölsgenerationen som kom i kläm mellan köttberget och 60-talisterna. En röd generation - där en minoritet röstar borgerligt. Kom för sent för studentrevolutionen, men för tidigt för punken. Fick tv, rock´n roll och brylkräm.

60-talister: Den förlorade generationen. Fick vara försökskaniner för alla regler som stiftades av 40-talisterna. Utsattes för miljonprogram, SIA-skola och Vilse i pannkakan. En foglig generation som växte upp med hippiekläder och blev punkare. Anonyma och konfunderade, varken hemma i gårdagens optimism eller 70-talisternas ironi.

70-talister: Den ironiska generationen. 40-talisternas barn är ifrågasättande och jagfixerade. Uppgivna och cyniska med basala kunskaper hämtade från "Fem myror är fler än fyra elefanter". Kräver, och förväntar sig, total uppbackning i allt vad de företar sig. Men arbetet är inte allt, fritid och familj betyder mer.

80-talister: Dagisgenerationen. Stressade barn till curlingföräldrar. Deras stora bekymmer är alla val de måste ta ställning till. Allting är möjligt. Experimenterande egioister som anses vara kommersiellt skadade. Men också kollektiva individualister, ständigt ifrågasättande och konstant uppkopplade mot kompisarna. Anser att värderingar och etik är viktigt.

90-talister: Den bortskämda generationen. Vill ha båda trygghet och flexibilitet. Har höga krav, men svårt att ta kritik. Presterar av lust, inte av plikt. Vill ha roligt framförallt, och det är viktigt att vara "inne". Förebilderna är kompisar och tv/internet. Förutspås bli den mest krävande generationen historiskt sett, men också den mest högpresterande.

Hur kändes det där? En smula generaliserande? Men en del känns på pricken ändå!

Och så den läskiga slutklämmen om 90-talisterna, hur det blir när de får utrymme i samhällsutvecklingen: "Det blir ytterligare en förstärkning av 80-talisternas jag och vi-tänkande. Men de materiella värdena kommer att bli ännu viktigare för de yngsta", förutspår framtidskonsulten i artikeln. Sånt där gillar ju inte vi som köpstoppar och ifrågasätter det materiella överflödet, hoppas för tusan att konsulten spår fel...

1 kommentar:

Lotta sa...

Tack! Den blev helt perfekt i bilen. Har hängt den bakom passagerarsätet.