15 oktober 2008

Blog Action Day 2008

Bild Svenska Getbanken
Blog Action day har i år fattigdom som tema. Då ska man ju skriva nåt om det, hur man bekämpar den på olika sätt. Här kommer några rader om Svenska Getbanken som är ett projekt i Bishozi i Uganda och startades av Anette Rosati, konstnär i Ödsmål. 

"Det första projektet som startades i Bishozi blev ett getprojekt eftersom det jämfört med andra alternativ verkade enklast och mest ekonomiskt. Kvinnorna är vana vid och kan ta hand om getter, de är inte så dyra att köpa, de kostar lite i drift och de förökar sig bra. Att ha getter är mycket vanligt i Uganda där getkött hör till vardagsmaten. Efter mycket resonerande och funderande föddes den Svenska Get-Banken. Så här fungerar den:
  • "Getter köps" av svenska bidragsgivare och placeras i getbanken som sköts av föreningen Bishozi Women.
  • Varje registrerad getprojektmedlem får i turordning hand om en dräktig get som de lånar från getbanken.
  • När geten får killingar lämnas så småningom alla getter tillbaka till getbanken utom en honkilling som blir deltagarens egen.
  • Alla hongetter som lämnas tillbaka till banken delas ut till nästa projektdeltagare som väntar på en get och hangetterna säljs på marknaden. Ja, alla utom den lyckliga bocken som getbanken har och lånar ut till alla deltagarna vid behov.
  • Inkomsterna går i första hand till getmedicin och till engelsklärarens lön samt till studiematerial. För att få en get måste kvinnorna nämligen gå på kurs i engelska varje lördag.

160 kvinnor går nu på kurserna som startade i februari 2004 och leds av en tillsvidareanställd engelsklärare och 2 föreningsmedlemmar som arbetar ideellt."

Texten är hämtad här och där kan du läsa mer och även stödja projektet.
1 kommentar:

Molly sa...

intressant :) jag vet att action aid hade en liknande kampanj till julen 2007. då kunde man köpa en get, ett kakaoträd eller en barnmorska till en by. jag hoppas att dem har det i år också för då har jag bestämt att jag ske ge bort en get till mina nära och kära istället för att dem får julklappar :) känns mer meningsfullt så:)

allt bra med dig annars?:) haft en bra dag?!:)
take care! kram!