6 oktober 2008

Däggdjuren hotade

Bild Jan Dusing/Scanpix

I dagens DN finns en artikel om utrotningshotade däggdjur. Här är också WWF´s pressmeddelande. Ingen rolig läsning tyvärr. Mer än vart fjärde däggdjur i världen är utrotningshotat, detta betyder i rena siffror 1141 av jordens 5500 däggdjursarter! Aporna ligger mest risigt till, närmare 80% av alla primater är på väg bort från jordens yta. Detta visar den rödlista som presenteras av IUCN (Internationella naturvårdsunionen) i år. Eftersom IUCN saknar uppgifter om 800 arter kan siffrorna i själva verket vara ännu dystrare. De som klarar sig bäst är råttor och fladdermöss.

"Nästan hälften av alla däggdjur lever i dag på platser där deras naturliga livsmiljö krymper till följd av människans framfart. Det handlar om skogar som skövlas eller natur som exploateras. Värst är situationen i Central- och Sydamerika, delar av Afrika, Madagaskar och Syd- och Sydostasien. De riktigt stora däggdjuren utsätts också för alltför hård jakt, enligt studien."

Dags att ta en liten paus i det vi håller på med och reflektera en smula? Och vad kan man som enskild person göra mer än pusta och sen av ren maktlöshet rycka på axlarna? Det är lätt att känna en inte så välsmakande blandning av ilska, sorgsenhet och vanmakt...

5 kommentarer:

Eric sa...

Ja vi borde dra i nödbromsen nu. Sluta överkonsumera, äta animalier, flyga, hugga ner skogarna osv. det är ändå redan för sent för många arter.

Konsigt att människan tycker att konsumtion, pengar och business as usual är viktigare än det viktigaste som finns - framtiden.

Jag efterlyser uppvaknande och ansvarstagande hos alla!

Eric

Monica sa...

Eric,
det är bl a därför jag köpstoppar och går kurs i ekofilosofi. Vill liksom stanna upp och tänka efter vad fanken vi pysslar med.

Hanneles paradis sa...

I mitt giftfria paradis vår alla en fristad :)

morsan sa...

Du skriver så klokt om så viktiga saker Monica. Det är både tankeväckande och befriande att läsa din blogg för du ger ofta ord åt mina egna tankar. Tack för det!

Monica sa...

Morsan, tack så mycket! Det var verkligen vackra ord!