Dessa härliga rotfrukter!


Bild Jurek Holzer
Jag vill slå ett slag för våra goda, nyttiga, inhemska och billiga rotfrukter. Det finns sååååå mycket att laga av dessa ibland alltför bortglömda råvaror. Satsa gärna på ekologiskt, det är fortfarande billig mat. Råvaror när dom är som bäst. Lite hjälp och inspiration till goda rätter finns t ex här, här, här, här och här. Man kan göra det riktigt enkelt för sig och bara köpa lite olika rotfrukter, skära dem i bitar, lägga dem i en ugnsfast form/långpanna, ringla över lite olja och krydda efter behag. En näve färsk rosmarin på toppen också brukar bli bra. Sen in i ugnen tills dom är mjuka. Rör runt och pensla med oljan nån gång under tiden. Mums!

Bild Scanpix
Och många är vi som redan vet hur gott och välgörande det är med mörk choklad. Nu konstateras det, rent "vetenskapligt", allt oftare att choklad ÄR bra för hälsan. I en brittisk undersökning visar det sig t ex att man blir mindre trött och t o m kan få bukt med kronisk trötthetssyndrom. Mörk choklad är rik på polyfenoler som verkar kunna höja nivån av serotonin i hjärnan. Bingo!

Kommentarer

Maria sa…
mums för rotfrukter! Finfina att göra olika sortera mös av, gratänger, soppor, snacks osv.
På torsdag nästa vecka kommer min allra första ekolåda, med just svenskodlade rotfrukter! Ska blogga om vad som lagas med dessa tingestar :)
Monica sa…
Härligt, det ser jag fram emot!
Malin sa…
Som om du visste att vi just fyllt kyl och skafferi med underbara ekologiska rotfrukter från Mossagården. Som jag för övrigt varmt kan rekommendera!
Mikela sa…
Rotfrukter är verkligen något vi borde äta oftare. Och det är ju så gott, och man kan göra så mycket :)

Populära inlägg i den här bloggen

Växthusets eget buskage - Gyllenbär!

Baddamm

Kickar och okickar