27 december 2008

Att ha eller att vara

Bild criticalthinking
Har just läst ut "Att ha eller att vara" av psykoanalytikern Erich Fromm. Hela den här boken handlar om de två olika livsformerna, ägandets och varandets. Man är vad man äger eller man är vad man är. Och vi i västvärlden ägnar oss med liv och lust åt ägandets livsform vilket med en sannolikhet gränsande till visshet driver oss i fördärvet, något som Fromm också konstaterar i boken. Denna frågeställning är givetvis viktig inom ekofilosofin som ju handlar om jordens framtid och människans värdighet.

Han, liksom många andra, skriver om vårt ekonomiska system, som har sina rötter på 1700-talet, och som är fullständigt ohållbart eftersom det bygger på ständig tillväxt. 

"Utvecklingen av detta ekonomiska system bestämdes inte av frågan: vad är bra för människan? utan av frågan: vad är bra för systemets tillväxt? man försökte dölja skärpan hos denna konflikt genom att ta för givet att det som var bra för tillväxten hos ett system (eller t o m för ett enda stort bolag) också var bra för människorna. Denna tes stöddes av en hjälpkonstruktion: att just de egenskaper som systemet krävde - egoism och vinningslystnad - var en medfödd del av den mänskliga naturen. Alltså var det inte bara systemet utan också den mänskliga naturen som underhöll dessa egenskaper. Samhällen där egoism och vinningslystnad inte existerade antogs vara "primitiva" och dess medlemmar "naiva". Man vägrade inse att dessa egenskaper inte var naturliga drifter som skapat det industriella samhället, utan produkter av sociala förhållanden."

Sug lite på dessa rader och mappa dem även emot hur det ser ut i vårt samhälle idag. Det känns nästan onödigt aktuellt och träffsäkert...

Jag brukar sätta smånotisar på ställen i böckerna som jag snabbt skall kunna hitta igen. Inte så lätt i den här boken, den ser ut som en borste! Lite kortisar i alla fall:

"En förklaring till att vår självbevarelsedrift har förstummats är att de förändringar i vår livsstil som skulle bli nödvändiga är så drastiska att människor föredrar en framtida katastrof framför den uppoffring de skulle behöva göra nu."

"Så länge inte frågan om rekonstruktion av samhället ens till en ringa del får ersätta naturvetenskap och teknik som det viktigaste föremålet för våra största begåvningars intresse kommer det inte att finnas fantasi nog för att frammana bilden av nya och realistiska alternativ."

"Konsumeneten är det eviga spädbarnet som skriker efter flaskan."

"De flesta människor lever halvt i dvala, omedvetna om att det mesta som de håller för sant och självklart är en illusion som framkallats av suggestioner från den sociala omgivningen."

"Tro är inom ägandets livsform en krycka för dem som vill ha visshet, som vill ha ett svar på livsfrågorna utan att våga söka efter det själv."

"Inom ägandets livsform ligger lyckan i att ha övertaget över andra, i att ha makt, och i sista hand i ens förmåga att besegra, röva, döda. Inom varandets livsform ligger lyckan i att ge, dela med sig, älska."

Nu börjar det bli långt. Kanske återkommer jag i ämnet. För den som har fått smak på det så kan jag varmt rekommendera boken!3 kommentarer:

pappa B sa...

Hej du Monica!
Att leva enkelt är det svåraste. Tänk om man skulle ställa ut alla prylar som belammrar hemmets alla hörn på gården. Sedan skulle man bara plocka med sig in det man verkligen behöver? Nej, inte den grytan, inte besticken som du köpte 1962 och har liggande i en låda bara för att det var de första besticken du köpte själv. Nej, inte alls den där fula skulpturen som moster Ellen gav dig när du flyttade hemifrån och alla djävla papperslappar på saker som man aldrig, inte ens kommer ihåg vad man skulle göra med. Alla recept och urklipp som gör att det inte går att komma åt det man verkligen behöver komma åt.
Sedan skulle man sälja allt billigt på loppis ute på Nolhaga. För pengarna åkte man till solen och söp sig fulla och glad. hemkommen till en ny uppfräschad lya med plats för hur mycket nytt skräp som helst.
Kul blogg du har, kommer igen.
kram
pappa B

S o F sa...

Låter som en mycket intressant bok.

Är det denna underliggande konflikt (ägande/varande) som är orsak till att så många mår dåligt tro?

Varma hälsningar!

Monica sa...

Pappa B, det blir många kassar till Vinden, dom är bra att ha! Det konstiga är att det inte märks, inte ens nu när jag köpstoppat sedan i april. Eller också stiger kraven...

SoF, efter all litteratur jag läst i ämnet är jag helt övertygad att det är det här med ägandets livsform som sätter den största käppen i hjulet för vårt välmående. Om vi skulle nöja oss med det vi har så skulle vi lätt kunna skruva ner tempot ordentligt och sluta jaga, jaga vad då?